söndag 26 augusti 2012

Äppelkaka med smuligt täcke

Bakade en god kaka från vår utmanings-bok Allt om mat Stora kokboken för ett par veckor sedan. Riktigt god var den!

5 äpplen
4 msk Cointreau eller Triple Sec
1 citron, rivet skal
2 msk pressad citron

Smultäcke:
50 g smör
3/4 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk mald kanel
1 citron, rivet skal
50 g mandelspån

Kaka:
125 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
3 msk mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Tillbehör:
Lättvispad grädde

1. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med vätska, citronskal och citronsaft. Jag tog citronlikören Limoncello i stället, och det gick alldeles utmärkt.
2. Smultäcke: Blanda smör, mjöl, socker, kardemumma, kanel och citronskal till en smulig massa. Blanda ner mandelspånen.
3. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör och socker tills det blir mjukt och luftigt. Vispa ner äggen och blanda ner mjölk och vetemjöl blandat med bakpulvret. Blanda ner äppelbitarna med sin marinad och häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Bred ut smultäcket i ett jämnt lager över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.
4. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde.


Absolut godast ljummen med grädden, men slank ner också i sval variant och utan tillbehör.

//Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar