torsdag 10 oktober 2013

Knäckig blåbärspaj

Jag bakar sällan bärpaj hemma så jag har inte riktigt något favoritrecept att gå tillbaka till. Häromveckan hade vi middagsgäster mitt i veckan och kom i sista minuten att vi också ville bjuda på en efterrätt. I frysen fanns det blåbär och i skafferiet fanns det snabbmarsan. Ut på nätet och leta runt en stund, och jag valde ett recept från blabarspaj.nu

Det blev en riktigt god paj med härligt knäckigt täcke, jag var tvungen att smita förbi kylskåpet flera gånger dagen därpå...

För en normalstor paj:

6-8 dl blåbär
150 g smör
2 dl havregrym
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap (jag tog ljus)
0,5 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg blåbären i en ugnssäker form.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
5. Häll pajsmeten över blåbären.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 min.


När jag tyckte att pajen hade fått en fin färg så såg pajen ut som en enda rinnande sörja med lite täcke över här och var. Men den fick stå till sig ett par timmar och den blev verkligen toppenbra. Mums!

/Sofie

1 kommentar: