fredag 12 augusti 2016

Ugnsstekt oxfilé med asiatisk smak och rotsaksgratäng

Detta är ett alldeles ljuvligt recept, något av det allra godaste jag ätit. Prova detta, ni kommer inte att bli besvikna! Receptet är signerat Monika Ahlberg.




1-1,5 kg oxfilé av mittbit
Smör till stekning


Marinad
1-2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 dl sesamolja
1,5 dl limesaft
1,5 dl ketjap manis, söt soya


Gör så här:


Finhacka chili och vitlök och blanda med resten av marinaden. Bind ihop köttet så att det håller formen. Lägg det att marinera i minst 3 timmar eller (helst) över natten.


Bryn köttet i en stekpanna ca 5 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsform och sätt i en termometer. Häll på marinaden och låt sedan steka i 150 grader varm ugn. Här kommer ditt eget tycke in, vi gjorde köttet till mellan 50 och 53 grader vilket för oss blev perfekt. Gillar du ditt kött med välstekt ska du givetvis låta temperaturen gå upp lite till.


Ta upp köttet och låt det vila och skär det sedan med en vass kniv i 0,5 cm tjocka skivor. Skeda över lite av marinaden på köttskivorna.






Till köttet serverar vi en rotsaksgratäng.


5 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1-2 palsternacka


2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1-2 dl lagrad hård ost
salt och peppar


Skala och skiva rotfrukterna. Grovhacka löken. Blanda, salta och peppra. Tillsätt mjölk och grädde.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Häll på osten och sänk temperaturen till 200 och grädda i ca 20 minuter till. Känn med sticka!




Till det gör vi en rödvinssås. Förbereds med fördel dagen innan.


1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4½ dl rött vin
3 msk konc kalvfond
1½ tsk soja
4½ dl vatten
1-2 tsk majsstärkelse
salt och peppar


Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.


Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till ett sirapsliknande konsistens.


Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter.


Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan locka ca 10 minuter eller tills hälften av såsen återstår. Sila såsen.


Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskar konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.


Strax före servering, koka upp såsen och häll upp i en sås-snipa.


Och NJUT!!

1 kommentar:

  1. Vilket fantastiskt gott recept, gjorde alla tillbehör rakt av!

    SvaraRadera