lördag 25 juli 2009

Bohuslänska Brödkakor

När barnen var små semestrade vi ibland på Smögen. Där kom jag en gång i samspråk med en äldre kvinna, om jag minns rätt hette hon Marianne. Hon stod och sålde bröd på en marknad och det var dessa Bohuslänska Brödkakor. Vi fick provsmaka och behöver jag säga att de smakade ljuvligt?
Hon berättade att det var ett gammalt inhemskt recept som också kallades för Fiskarbröd. Det ska gräddas på stenhäll egentligen. Jag fick receptet av henne och har bakat det många gånger sedan dess. Jag har bytt ut vetemjölet mot vetemjöl special och det blev lika bra. Om man vill kan man säkert minska på sockret till hälften men det gör inte jag.

Gör en vanlig jäsdeg av följande ingredienser men tillsätt bara 2, 5 liter av mjölet i degen. Resten behövs vis utbakningen.

100 g jäst
2 dl socker
150 g margarin - smält
1 liter vatten
2 tsk salt
2 dl rågmjöl (grovt tar jag)
3 liter vetemjöl

Låt degen jäsa till dubbel storlek. Jag delar dem i ca 15 bitar för att få plats med två på varje plåt. Trilla dem till runda bullar.

När den sista är trillad är det dags att börja kavla ut de första.

Mormors kruskavel och en nagg behövs. Kavla ut till en rund kaka ca en halv centimeter tjocka och lägg på plåten och nagga. Jäses ca 20 minuter.


Grädda i 275 graders värme ungefär 5 minuter. Håll koll på ugnen hela tiden!
Bli inte orolig om de är bubbliga när du tar ut dem, det lägger sig när de svalnar.

2 kommentarer:

  1. jättegoda med smör och prästost tillsammans med kopp earl grey!!
    /Ante

    SvaraRadera
  2. Dessa var väldigt goda! Blir det nya favoritbrödet. Enkla att baka.
    Hälsningar Agneta

    SvaraRadera