måndag 22 juni 2009

Tårta!

När man får besök av två gamla vänner passar det ju bra med en sommartårta!

Ingredienser:
250 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smmör
3 ägg + 3 ägg äggulor
1 dl vetemjöl
200 g rabarber 1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 msk majsstärkelse (maizena)
1,5 dl vispgrädde
1 dl konc flädersaft
0,5 liter jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant med smör. Riv mandelmassan grovt.
3. Blanda mandelmassa och smör, lite åt gången, till en jämn och klumpfri smet, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget och därefter mjölet. Häll smeten i formen.
4. Skär rabarbern i små bitar och blanda med vaniljsocker och potatismjöl. Strö rabarberna över smeten och grädda i 25 min i nedre delen av ugnen.
5. Låt kakan svalna helt och lossa sedan från formen.
6. Rör ihop äggulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt grådde och flädersaft. Låt krämen koka upp.
7. Sjuk försiktigt på svag värme i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och ta sedan av från värmen. Låt svalna. Ställ krämen i kylen tills den kallnat helt.
8. Bre fläderkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar och garnera tårtan med.
(Receptet kommer från senaste Buffé-tidningen).

Så här fint blev det:


Kakan smakade inte särskilt sött, vilket var bra. En ganska svag smak av fläder i bakgrunden. Mängden rabarber var perfekt i mitt tycke, jag är inte precis överförtjust, kanske skulle man ha i lite mer om man vill ha ordentlig smak av rabarber. Tjejerna gav tårtan gott betyg.

/Sofie

2 kommentarer:

  1. Det receptet kikade jag på!

    Rabarber och jordgubbar är en god kombination.

    SvaraRadera
  2. Hej Barbro, Jag vet ju att Anders är en choklad fantast. Kolla på min blogg, jag har lagt ut en underbar tårta där. Ni bara måste prova den.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera