tisdag 30 juni 2009

Skinkstek




På Valborgsmässoafton blev vi bjudna på den här maträtten hos goda vänner. Hade aldrig smakat det förr och jag kan säga att det var galet gott. Jag orkade inte göra så mycket tillbehör i värmen. Det fick bli kokt potatis (då fick vi klyftpotatis till) och kokta grönsaker.

Såsen blir svart och smakar ljuvligt med en mängd smakkombinationer.

Jag dubblade receptet för den här satsen är inte stor.


Koka upp en lag i en kastrull:

3 dl vatten
1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soya
3 vitlöksklyftor
3 stora persiljekvistar
1 bit färsk ingefära
1 kanelstång
2 köttbuljongtärningar

500 gr skinkstek läggs i lagen. Sjud stilla under lock till skinkan får en temperatur av 68 grader.
Det tar ca 50 minuter.

Ta av kastrullen och låt stå i 20 minuter. Ta upp köttet. Sila av buljongen och låt den koka upp.
Tillsätt 1,5 dl matlagningsgrädde och red av såsen.

Smaka av med salt och peppar. ( Jag tog inget salt alls för det blev salt nog av soyan)





~~Barbro~~

PS till er Karin och Sofie - det här är min utmaning till er...

3 kommentarer:

  1. ooh ska man våga sig på en skinkstek nu? Spännande!

    SvaraRadera
  2. Ja, det här låter som en riktigt toppenmiddag, mums!

    Hoppas ni får en bra helg!

    SvaraRadera
  3. Låter hur gott som helst! Blir middag nästa söndag tror jag.

    SvaraRadera