torsdag 19 april 2012

Citronmarängpaj

Firade min 30-årsdag med att bjuda våra familjer på afternoon tea. Det var scones, små smörgåsar, marmelader och en massa annat gott som ni säkert får läsa lite om snart. Men det bästa av allt var den här underbara Citronmarängpajen. Den var som en dröm!

Citronmarängpaj

Receptet hittade jag här.

14 portioner:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
Rivet skal från en halv citron
1 äggula
2 msk kallt vatten

Arbeta samman pajdegen i en matberedare med kniv eller på bakbord. Tryck ut den i små smorda bakelseformar (jag använde en stor pajform i stället) och ställ dem kallt en stund. Grädda i 200° 10-12 min tills de får lite färg och känns färdiga.Låt dem svalna något innan de tas ur formarna.Låt kallna.

Citronkräm:
2 citroner
2 dl strösocker
3 dl vatten
5 msk maizena
4 äggulor
2 msk smör

Riv skalet och pressa saften ur citronerna.Blanda skalet,saften,socker,vatten,maizena och äggulor i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Pressa genom en sikt så att citronskalen och ev. klumpar försvinner.Rör ner smöret.Fördela krämen i pajskalen och ställ dem svalt.

Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl socker
0,75 dl vatten

Lägg äggvitorna och 2 msk socker i en skål. Koka resten av sockret och vatten till en simmig lag. Kolla med termometer att lagen har en temperatur på 120°.

Vispa äggvitorna med sockret till skum.Häll i den kokande lagen under vispningen.Fortsätt vispa men långsammare tills marängen svalnar. Spritsa eller bred marängen på citronkrämen.Grädda i 225° tills de får lite färg.Servera gärna pajerna lite ljumma.

Vi struntade i att göra den där sockerlagen och gjorde en vanlig maräng i stället. Sååå gott!

//Sofie

2 kommentarer:

  1. Åh så gott...
    Har försökt göra den där flera gånger och de vill sig INTE....
    Får prova igen :)

    SvaraRadera
  2. Åååh de där lät gott, måste testas! :)

    SvaraRadera