tisdag 19 februari 2013

Apelsinrullar

Svärmor fyller snart jämna år och jag ska hjälpa till med baket av småkakor. Det får bli en kaka som tar mig tillbaka till sjuttiotalet när jag bodde hemma. Mamma bakade ofta den här kakan när det var kalasdags. Passar utmärkt eftersom Månadens sötsak handlar om just det. Så här kommer mitt bidrag:

Apelsinrullar

Mördeg:
150 gram smör
225 gram vetemjöl
70 gram socker
1 tsk bakpulver
1 äggula

Baka ihop degen snabbt och låt den vila i kylskåpet.

Mandelfyllning:
2 dl florsocker
100 gram skållad och mald mandel
1 äggvita
syltat apelsinskal lite på känn... jag tog ca 75-100m gram
röd karamellfärg

Jag gjorde ju eget syltat apelsinskal eftersom det är så otroligt mycket saftigare och smakar så mycket mer. Vill du göra det så hittar du receptet här:
Rör ihop allt till fyllningen. 


Dela degen i tre bitar och kavla ut till platta längder. Fördela mandelfyllningen på degplattorna. Rulla ihop och lägg skarven neråt. Rulla in dem i dubbelt smörpapper och grädda i 150 grader ca 35 minuter.

Gör en glasyr på pressad apelsinsaft och florsocker. Egentligen ska det vara hackade pistagenötter på men eftersom mamma färgade pärlsocker då fick det bli så nu med.

/ Barbro

4 kommentarer:

  1. Vad gott det låter med den mandelfyllningen i kakan!!

    SvaraRadera
  2. Sånna gjorde min mormor med, men då var det rosa karamellfärg på strösslet med. Väldigt rosa kaka... :)

    Blev just nyfiken på att göra dem med orange fyllning och grönt strössel, då blir det ju Irländska kakor. Måste vara perfa till St Patricks Day om en månad. :)

    SvaraRadera
  3. Oj, vad goda och fina saker det har dykt upp sedan sist jag kikade in här! Nu blir jag verkligen inspirerad till att baka :).

    Kram/Emma

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ut! Kan tänka mig att de smälter i munnen!
    /Emma

    SvaraRadera