söndag 10 februari 2013

Syltade apelsinskal

Jag ska hjälpa svärmor och baka småkakor till hennes 80-års kalas. I den första kakan ska det vara syltade apelsinskal och jag tycker att de man köper i butiken är så färglösa och smaklösa. Jag måste ju bara testa att göra egna, minns att mamma alltid gjorde det när jag var liten.Fram med receptboken och där hittade jag hennes recept.

Åhh, jag önskar att ni kunde känna doft och smak, det blev ett fantastiskt resultat!

Börja med att spara apelsinskal, lägg dem i en skål med kallt vatten. Där behöver de ligga minst ett dygn men de kan ligga i 4-5 om du vill. Det viktiga är att du byter vatten på dem varje dag. Jag hade mina stående i rumstemperatur.
 
Häll av vattnet och låt skalen rinna av. Tillsätt nytt vatten i en kastrull, lägg i skalen och låt dem koka i 1 timme. Låt skalen rinna av och låt dem kallna. Sen är det lätt att med en vass kniv skära bort det vita på skalen. Hacka i små tärningar.

Koka en sockerlag. Jag tog 4 dl vatten och 2 dl socker och det räckte gott och väl till min burk. Låt lagen småkoka i 5 minuter.

Sen är det bara att lägga i alla skal och fylla på med sockerlagen, hur enkelt som helst. Och det här kommer jag att göra i fortsättningen. Jag vet inte hur länge den håller i kylen men det ska jag testa. Jag ska också testa att frysa in i lagom portioner.

/ Barbro

3 kommentarer:

  1. Nostalgitripp! Egna är mycket godare, det är bara att jag glömmer och är inte så bra på att ligga steget före.Bra jobbat.

    SvaraRadera
  2. Wow, häftigt! Jag vet inte nånting jag velat ha syltade apelsinskal till, men om jag nångång ska ha det ska jag definitivt använda din metod!

    SvaraRadera