söndag 23 juni 2013

Chokladfondant

Till pappas fars dag-middag bestämde vi oss för att inte göra en klassisk tre-rätters utan att istället göra en varmrätt och två efterrätter. Då pappa är en riktigt chocoholic blev det självklart tema choklad. Jag har velat prova på chokladfondant länge och tänkte att detta var ett perfekt läge.

Jag hittade efter mycket eftersökning ett recept hos Made by mary. Ett fantastiskt recept som jag verkligen rekommenderar för resultatet blev perfekt! Smältande gott inre.... serverat med hemgjord vaniljglass. Toppbetyg av pappa och det var ju det som räknades.


RECEPT - CHOKLADFONDANT
4 port

 4 ägg
160 gram socker
125 gram mörk choklad (valde 55% då pappa inte är så förtjust i mörk choklad)
125 gram smör (välj den vanliga saltade varianten)
75 gram mjöl
4 gram bakpulver

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

2. Hacka chokladen och smält över vattenbad samt smält smöret i en kastrull på spisen. Känn efter att smöret är rumstempererat och blanda det därefter med den smälta chokladen. För att smöret inte ska bli för varmt - smält på medelhög temperatur och när hälften av smöret är smält, ta kastrullen från plattan och rör i smöret tills allt smält helt, då slipper du skållhett smör. Alternativt smält det ett tag innan och låt det stå och svalna.

3. Vispa upp ägg och socker lite fort så att det blandas väl och rör ner choklad- och smörsmeten i ägg- & sockerblandningen, blanda väl. Ta därefter och sikta ner mjölet och vänd ihop smeten.

4. Fördela i 4 mindre portionsskålar & grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 12-25 minuter.

Receptet är som nämnt ovan  från Made by Mary ,

Bara att njuta ~Karin

1 kommentar:

  1. Åh visst är det gott gjorde mina första till nyår det blev uppskattat:)

    SvaraRadera