torsdag 13 juni 2013

Oxfilé!

Pappan i vår familj fick en trerätters middag i fars dag-present. Sedan kom julen och en bebis så det dröjde innan middagen blev av.

Jag bjöd på varmrätt i form av oxfilé med potatis och jordärtskockspuré, ett recept jag hittade från Halv åtta hos mig på recept.nu Ett recept med många moment, men det var det verkligen värt! Fantastiskt gott blev det!

För 4 port:

Kött
1 kg oxfilé av god kvalitet
Flingsalt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 knippe rosmarin och timjan
olja och smör att steka i

Rödvinssky 
1 st gul lök, stor
2 st vitlöksklyftor
1-2 st morötter
1 bit rotselleri
0.5 flaska rödvin, kraftigt
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 st lagerblad
3 kvistar rosmarin, färsk
3 kvistar timjan, färsk
Sky från köttet
25 g smör 


Puré  
1 kg mandelpotatis
300 g jordärtskockor, ca
3 dl grädde
50 g smör
Salt, efter smak
Peppar, efter smak 


Sidfläskströssel 
200 g rimmat sidfläsk
1 klick smör

 
Morotsremsor 

 4 st morötter, stora
25 g smör
3 msk råsocker
1 kruka bladpersilja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak  
 
 


Kött
1. Putsa filén från hinnor.
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. Hacka örterna och rulla köttet i dem samt rikligt med salt och peppar.
4. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om på mycket hög temperatur så att det får en fin yta.
5. Lägg över köttet i ugnsfast form med spar köttsaften i pannan till skyn.
6. Sätt in köttet och ta ut vid 56 grader innertemperatur.
7. Låt det därefter vila i folie i ca 15 minuter så blir innertemperaturen 58 grader. 
 
Sky
8. Skala lök, vitlök, morötter och rotselleri.
9. Skär i klyftor.
10. Fräs hastigt i kastrull.
11. Slå på vinet och de övriga ingredienserna.
12. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme under lock i ca en timme. Hit kan man förbereda såsen i förväg.
13. Häll på köttsaft när köttet brynts och vilat i folie.
 Puré
14. Skala potatis och jordärtskockor.Skär i små kuber så blir de klara fort.
15. Koka mjuka i varsin kastrull då potatisen tar längre tid.
16. Häll av och lägg i en stor kastrull.
17. Kör slätt med elvisp.
18. Värm grädde och smör och häll ner i purén till önskad konsistens.
19. Smaka av med salt och peppar.
20. Håll varm till servering.
 
Strössel
21. Ta bort svålen på sidfläsket och skär sen i fina små bitar.
22. Värm smör i en panna och stek fläsket krispigt.
23. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Kan förberedas.
 
Morotsremsor
24. Skär fina remsor av morötterna med hjälp av en potatisskalare.
25. Hetta upp smöret i en panna och fräs morötterna en minut på hög värme.
26. Slå på råsocker och låt remsorna karamelliseras.
27. Smaka av med salt och peppar. Kan förberedas i förväg. Värm upp igen inför servering.
28. Strö över hackad persilja vid servering. 
 
Vid servering
29. Tranchera köttet i ganska tunna skivor.
30. Sila skyn, smaka av med salt och peppar.
31. Klicka i smöret i skyn, rör slät och håll varm.
32. Arrangera allt fint på tallrikar, gärna varma. Strösslet ska strös över purén


 Gott gott gott! Syster och bror fortsätter och berättar om efterrätterna.

Sofie 

1 kommentar:

  1. Vilken lyxmåltid, oxfilé äts inte så där jätteofta hemma hos oss, typ aldrig för det är så dyrt. Men gott är det. Och alla tillbehör och såsen ni gjort låter ju gudomligt gott. Smälter bara i munnen. Mums!!

    SvaraRadera