söndag 15 september 2013

Äppelpaj de luxe

I helgen premiärbakade vi ett recept från Roy Fares bok Sweet! Med äpplen plockade från träden som växer utanför köksfönstret och med hjälp av treåriga Alma -ett riktigt mysigt bakande.

Det är många moment och kan verka lite krångligt men det gick snabbt att göra.

10-12 bitar

Mördegsbotten
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1 st)

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienserna i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fordra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen. 

Mazarinfyllning
190 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
80 g rumstempererat smör
50 g ägg (1 st)
50 g äggula (3 st)

Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa. Ställ åt sidan. 

Äppelfyllning
4 äpplen
2 g kardemumma (1 tsk)
8 g malen kanel (1 msk)
50 g flisad sötmandel (3/4 dl)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (1/2 dl)

Skala, dela, kärna ut och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna. Ställ åt sidan. (Vi valde att ta bort kardemumman då vi tyckte att det var mycket smak av den redan i mazarinfyllningen).

Havrecrumble
50 g strösocker (1/2 dl)
90 g vetemjöl (1 1/2 dl)
20 g havregryn (1/2 dl)
2 g bakpulver (1/2 tsk)
60 g rumstempererat smör

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 min. Låt svalna.


En fantastiskt god paj som vi absolut kommer att göra igen! Den var ännu godare dagen efter så det här är en bra efterrätt att förbereda i förväg. Vi testade att servera med vaniljglass och med köpt vaniljsås, godast var det med glass till tyckte vi. Det här borde ni prova!

/Sofie



2 kommentarer:

  1. Denna läggs i favoriterna direkt. Den vill jag göra nästa vecka!!!!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Mycket gott, om än lite väl "sockrigt". Själv tänker jag tweaka receptet nästa gång, bl.a. genom att karamellisera hälften av äpplena, samt göra en äppelkompott (inkl. vaniljstång) av resten. Mördegen kommer jag att göra på traditionellt sätt, alltså utan florsockret.

    SvaraRadera