måndag 2 december 2013

Chokadkolapaj


Baksuget faller på när det börjar närma sig advent.... här en fantastiskt god chokladkolapaj som passar alldeles utmärkt i mörkret. Lättbakad och fantastiskt god, en riktigt bra kombination!


10 bitar
Botten
100 gram smör eller margarin
½ dl socker
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl

Fyllning
1½ dl vispgrädde
50 gram smör eller margarin
1 dl ljus sirap
200 gram mörk choklad
1½ dl lingon (dessa uteslöt vi och det blev riktigt bra ändå)

Servera med vispgrädde. Vi la även till röda vinbär som tillbehör till kakan.

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Rör i socker, havregryn och mjöl och rör ihop till en smet.
Tryck ut smeten i en form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter. Grädda i 7-8 minuter.

Fyllning:
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull och koka i 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen i bitar. Rör tills chokladen har smält.
Häll kolan i formen (och strö över lingon). Låt stå kallt i minst 6 timmar för att stelna (det tog halva tiden för oss).


Hushållets chocoholic gav ett högt betyg till kakan, denna kommer absolut att bakas igen.

~Karin och Barbro

1 kommentar:

  1. Den ser supermumsig ut! Min mamma fyller år på andra advent, den här blir perfekt som kombinerad advents/födelsedagstårta! Tack för tipset!

    SvaraRadera