torsdag 5 december 2013

Julgodis deluxe!


Jag som verkligen älskar julen och att pyssla inför den bjöd över några vänner för att julbaka! Har nyligen flyttat till hus och tänkte att om köket ska bakinvigas ska det vara ordentligt invigt, och det blev det. 7 baksugna tjejer, massor av socker, sirap och choklad blev en underbar kombo. Några gamla favoriter och många nya!

Chokladkolan som kokades gör jag numera varje år, och det är Monika Ahlbergs kola. Receptet på den finns här!

Saffransbiscotti från Leila, ljuvliga! Dessa har jag bakat förut och de är verkligen supergoda. Klicka in här för receptet.

Sirapskakor smaksatta med malen ingefära! Ger lite extra sting till en klassisk kaka. Här är receptet. Kan säga att vi tog betydligt mycket mer ingefära än vad som stod i receptet, och det blev riktigt gott!

Från Leila blev det även rocky road i små små bitar, de är mäktiga men mumsiga! Här finns det receptet .

I ischokladformarna är det brigadeiros, ett julgodis från Brasilien som fanns med i Mitt kök:s julgodistidning. Det blev inte riktigt som i receptet, men jag måste verkligen rekommendera dessa. Ljuvlig smak!

35 stycken

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
50 g smör eller margarin 
3 msk kakao 
1 krm salt

Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Sätt plattan på högsta värmen och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna - sänk temperaturen till medeltemperatur. Om det bildats klumpar - rör under några sekunder med en visp. Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter.

Låt smeten kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Forma kulor av smeten och rulla dem i dekorationsströssel eller kakao. Förvara brigadeiros kallt, de är godast kalla. Vi lyckades inte rulla smeten, kokade den antagligen lite för kort tid så istället skedade vi upp den i formar och dekorerade med nonstop.

Det blev även mandelkrisp från Mitt kök! Ett julgodis för den som inte har så mycket tid, lätt och i smaken påminde det lite om romerska bågar.

20 stycken
Ingredienser 
100 g mjölkchoklad 
1 msk smör 
2 dl mandelspån 
Rivet skal från ½ apelsin
 
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Blanda ner smöret. Rör blandningen slät. 
Rör ner apelsinskal och mandelspån. Blanda väl. Klicka teskedsstora klickar i små formar. Låt stå kallt.
Tryffel med polkagris från Mitt kök, för mig som älskar mint var detta fantastiskt!
30 stycken
Ingredienser 
200 g mörk choklad 
2 dl vispgrädde 
6-7 polkagrisar
 
Dela chokladen i bitar och lägg den och vispgrädden i en kastrull. Värm på medelvärme samtidigt som du rör tills chokladen smält. 
Bred ut tryffelsmeten i en bakpappersklädd fyrkantig form, cirka 20 x 15 centimeter. Låt svalna. 
Stöt polkagrisarna i en mortel och strö dem ovanpå. Tryck till lite så krosset fastnar i chokladen. Ställ formen kallt i några timmar. Skär kakan i rutor. Förvara tryffeln kallt.
Många timmars pyssel för dessa ljuvliga små saker! Dock har jag inte på något sätt bakat färdigt för julen, det här var bara början.
~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar