torsdag 19 februari 2015

Födelsedagstårta!

I helgen fyllde min dotter 1 år och vi hade vårt allra första kalas. Självklart ville jag göra tårtan själv även om jag knappt bakat tårta innan. Tre tårtbottnar bakade jag, två i sopkorgen och en hamnade till sist i tårtan. Hade den inne i ugnen lite för länge för den blev lite torr men läxa lärd till nästa gång. Jag fyllde tårtan med dajmmousse och hallongrädde, spacklade tårtan med grädde och dekorerade sedan med färska hallon och Fingers. Är väldigt nöjd.

Botten

4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (vispa gärna lite med en ballongvisp för att bli av med eventuella klumpar) och vänd sedan ner dem i smeten. Häll i smeten i en smord bröad form (jag använde 22 cms form). Grädda i 20-30 minuter längst ner i ugnen. Låt den gärna svalna i formen.

Dajmmousse

150 gram dajm
2 dl vispgrädde
100 gram Philadelphiaost

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädde på låg värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
Det tog ganska lång tid att få själva kolan i dajmen att smälta, man får ta tålamod. När allt har smält låt det svalna i kylen, gärna över natten. Vispa sedan in osten i chokladblandningen. Klart.

Hallongrädde

250 gram färska hallon
3 msk socker
1 dl vispgrädde

Mosa hallonen med socker, rör sedan försiktigt ner i vispad grädde. Klart.

Jag hade dajmmoussen på lagret längst ner då den fyllningen är tyngre än grädden. Fyllde tårtan dagen före kalaset för att det skulle få gotta till sig ordentligt och dekorerade sedan på morgonen. Sen var det bara att njuta! ~Karin

1 kommentar:

  1. Jättefin tårta! Ååå "fingrar" var mitt favoritgodis som barn, vilken nostalgi :)

    SvaraRadera