måndag 23 februari 2015

Nutellastjärna

En fördel med alla olika sociala medier är att man kan hitta massor av nya spännande saker att testa. Till dotterns 1-årskalas bestämde jag mig för att prova att göra en nutellastjärna som jag läst så mycket om. Kan inte säga att det var direkt svårt, om än lite pilligt att få till själva stjärnan. Kommer helt klart att göras igen men kanske med en klassisk kanelbullefyllning, det är trots allt den jag tycker är allra bäst.


Gör en vanlig vetedeg, det här receptet använde jag:

 
9 dl vetemjöl
2 dl mjölk rumsvarmt
2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
25 g jäst
30 g smör, rumsvarmt
3/4 dl  strösocker
en nypa salt
en halv burk Nutella
 
 
Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om till jästen är upplöst. Häll mjöl, salt och socker i en annan skål. Rör om och tillsätt även smör och äggulor i bunke nr 2. Häll sist i mjölken och knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa till dubbel storlek. Inte en så "fluffig" deg utan den kändes ganska hård.

Efter det dela degen i fyra delar och leta fram en rund mall. Jag använde bottnen till en springform. Kavla ut första delen och skär sedan efter den runda formen, lägg den runda botten på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på nutella. Gör samma sak 2 ggr till, det sista lagret ska du såklart inte ha nutella på.  Så 4 lager deg, 3 lager nutella.

Sätt ett glas i mitten på rundel och skär  den i 4 lika stora delar från glaset och ut. Dela sedan varje fjärdedel på mitten så att du har totalt 8 delar. Sedan delar du varje åttondel en gång så att du får totalt 16 delar. Ta sedan två av delarna och snurra dem åt motsatt håll, 2 varv. Gå runt degen och gör likadant med alla. Sedan kan du platta ihop kanterna lite så att de fäster ihop (så att du får 8 "strålar" på stjärnan). Pensla sedan med äggvitan som blev över, och om du vill strösslar du över pärlsocker om du vill också. Grädda i ca 20 minuter i 180 grader. Färdigt!

Det är lite svårt att i skrift förklara hur man gör, så kolla på youtube om du vill se hur man gör!

Gott var det och den är ju så fantastiskt fin att se på dessutom. ~Karin

1 kommentar: