söndag 22 mars 2015

Fransk Royal bärpaj


Pajdeg (detta recept ger deg till 2 pajer, dock är receptet på fyllningen för 1 paj)

150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten


Royalesmet

3 ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gram mandelmassa, riven

3 dl blandade bär (jag använde jordgubbar, hallon och blåbär)
1 näve mandelspån

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte!
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut och klä en pajdeg med mördegen.
6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.
7. Fördela bären över pajen och strö över mandelspån.
8. Grädda pajen långt ner i ugnen 30-40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.

Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

1 kommentar:

  1. Trevligt recept. Försöker göra slut på förra årets skörd av vinbär och har visserligen hittat ett superläckert recept med botten, kvarg och smuldeg, men omväxling förnöjer.

    SvaraRadera