fredag 27 november 2015

Saffranscheescake





Vill du bjuda på något smarrigt till advent med saffran? Då tycker jag att du ska göra den här cheesecaken. En mäktig och god kaka som med fördel kan serveras med lite vispad grädde för att bryta av lite.

Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör

Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta lingon eller röda vinbär


Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. (Gärna med ett bakplåtspapper fastklämt så att det täcker botten av formen, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna. 

Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över röda vinbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld, så låt den gärna stå i kylen över natten.
 
Och så..... njut! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar