söndag 19 juni 2016

Beatrice Ask bröd med vallmofyllning

Ett recept vi prövade från Hela kändis Sverige bakar. Det var en bullängd med en speciell fyllning av kokta vallmofrön som Johan Sörberg var lyrisk över. Helt klart en bulle med annorlunda smak men inte riktigt i vår smak. Hur som helst var det roligt att testa.



Ingredienser

5 dl mjölk
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smöt
1,5 dl socker
0.5 tsk salt
800 gram vetemjöl
1-2 tsk kardemumma

Vallmofyllning

300 gram vallmöfrö
75 gram smör
1,5 dl honung
100 gram syltade apelsinskal
50 gram kokos
3 msk kanel

Garnering
ägg till pensling
lite salt
pärlsocker

Gör så här:

Värm mjölken till degen så att den blir rumsvarm. Rör i sockret, salt, kardemumma och jästen. Skär smöret i kuber och häll i mjölken. Tillsätt mjölet och knåda till en jämn deg. Låt jäsa varmt och dragfritt under bakduk i 30 minuter.

Koka vallmofröna i vatten i 30 minuter. Sila av och kör i mixer, låt svalna.

Blanda vallmofröna med övriga ingredienser i fyllningen, men spara lite apelsinskal till dekoration.
Ser inte så trevlig ut...


Dela den jästa degen i två eller fyra delar. Kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop två eller fyra längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Använd sax och klipp "blad" som läggs korsvis. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.



Pensla längderna med ett uppvispat ägg med lite salt i och grädda i 15-20 minuter. Garnera med lite syltad apelsin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar