Gör den du med, du kommer inte att ångra dig!!
4,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
Gör pajdegen i en matberedare och tryck ut degen i en stor pajform. Låt stå kallt i 30 minuter.
Skala och klyfta 7-8 äpplen beroende på storlek. Jag blandade äpplen från trädgården med köpta lite syrligare. Smält 3-4 msk smör i en stekpanna och mjukstek äpplena i 3-4 minuter.
Blanda sedan i 3 msk råsocker, 1 tsk stötta kardemummakärnor och 1 msk citronsaft. Låt stå under tiden du gör en toscasmet:
Skålla och grovhacka 200 gram sötmandel.
Smält 150 gram smör i en kastrull.
Blanda i 2 dl socker, mandeln, 3 msk vispgrädde och 4 msk vetemjöl.
Låt allt få ett uppkok.
Lägg äppelklyftorna i pajformen och bred ut toscasmeten ovanpå.
Grädda i 200 graders värme ca 25 minuter.
Ahhhh, bara att njuta tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass eller vad du gillar bäst. Tycker nästan att den var godast kall dagen efter....
Gott, gott! Måste prova nästa gång jag tar hand om äpplen som jag får tillhelgen.
SvaraRaderaSist jag tittade in hade jag tänkt fråga om smak- och konsistensskillnaden på Annas äppelrutor
SvaraRaderahttp://matlagarna.blogspot.com/2010/09/tekakor-med-rostade-havregryn-och-annas.html
och det tidigare receptet på "Saftig och tung äppelkaka"
http://matlagarna.blogspot.com/2009/09/saftig-och-tung-appelkaka.html
De är så lika i ingredienserna - kan ni beskriva skillnaden i resultatet? Har ju bakat den saftiga, men rutor verkar praktiskt...
Den första som du bakat är helt outstanding! Men av olika rutor jag provat är Annas bäst, lite bastanta i konsistensen. Jag tycker många äppelrutor med sockerkakssmet blir så lösa och kladdiga...
SvaraRaderaLåter hur ljuvligt som helst!
SvaraRadera