söndag 27 november 2011

Adventsfika

Första advent ska firas, trots regn och avsaknad av snö. Vi bjöd över sambons bror med familj för lite adventsmys (och för att jag hemskt gärna ville baka lite). Det blev mjuk pepparkaka, saffransbullar och julkringlor.

 Mjuk pepparkaka
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2-3 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk mald ingerfära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smörj en avlång form på 2 liter.
Rör rumsvarmt smör, socker och farinsocker pösigt.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda samman alla torrvaror i en bunke.
Rör ner gräddfilen i smeten.
Rör ner torrvarorna och rör slätt.
Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i cirka 45 minuter i 200 grader.
Stjälp upp på galler och låt svalna under form eller bakduk.


 Saffransbullar

150 gram smör smälts
1 gram saffran får lösas upp i smöret
6 dl mjölk tillsätts och ljummas
1 msk socker likaså
50 gram jäst i en bunke
0,5 tsk salt
1 ägg

Häll i mjölkblandningen.
15 dl vetemjöl arbetas in i degen.
Jäs i 40 minuter.

Ta fram elvispen och rör 125 gram smör + 1,5 dl socker ev lite kardemumma.
Arbeta in det i degen med elvispens degkrokar. Tillsätt ett par dl mjöl om det behövs...

Rulla till runda bollar som läggs i fina pappersformar. Jäs 20 minuter.
Grädda i 200 grader.
Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker (fast jag vispade upp ett ägg och strödde på pärlsocker istället)

Julkringlor

450 gram mjöl
4,5 tsk bakpulver
125 gram smör
0.5 dl mjölk
110 gram ströcker
2 ägg

Citronglasyr
480 gram florsocker
citronsaft, tillräckligt för att göra till en bredbar glasyr

Värm ugnen till 180 grader.

Sikta ner mjöl och bakpulver i en skål. Häll mjölk, smör och socker i en liten kastrull och rör på svag värme tills sockret smält. Tillsätt vaniljsocker och låt stå en liten stund för att svalna. Häll den i mjölet tillsammans med äggen.

Knåda degen på mjölad arbetsyta tills den är smidig. Rulla en bit av degen till en lång smal korv, upprepa och vrid korvarna till en krans, pressa ihop ändarna.

Grädda kakorna i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Gör under tiden citronglasyren: Rör ihop florsockret och citronen i en värmetålig skål, ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten tills glasyren blir rinnig.

Droppa glasyren på kransarna och strö på ätbart glitter.


Trevlig advent!
~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar