måndag 28 november 2011

Lyxiga saffransbullar.

Maud Onnermarks lyxiga saffransbullar

Av en händelse stod tv:n på och programmet Gokväll visades, ett program jag nästan aldrig tittar på. Maud Onnermark bakade till saffransbullar till advent och jag blev så sugen på att prova. Bakade dem ikväll och de som smakade gav dem toppbetyg som "det godaste jag ätit på länge", "luftiga och fluffiga som bara smälte i munnen" och "åhhh smäktande goda". En smaskig saffransbulle med både vaniljkräm och kardemummafyllning.

Saffransdeg;
1 paket  saffran, 0,5 g
50 g  jäst för söta degar
3 dl  kall mjölk
3/4 dl  strösocker
2 st  ägg
150 g  rumsvarmt smör
11-12 dl  vetemjöl 

Vaniljkräm:
1 vaniljstång skrapa ur fröna
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1,5 msk maizena
4 äggulor

Fyllning;
75 gram smör
1 dl socker
1 tsk kardemummafrön stötta

Pensling och glasyr;
ägg
florsocker och vatten



Saffransdegen;
Finstöt saffranet med lite socker. Blanda med den kalla mjölken och jästen.
Tillsätt övriga ingredienser men spara ett par dl av mjölet. Jäs 1 timme.

Vaniljkrämen;
Skrapa ur vaniljstången och koka upp med mjölken.
Låt det svalna. Tillsätt äggulor, maizena och socker och låt det långsamt sjuda
till en tjock kräm. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen kallna i vattenbad.

Dela degen i två halvor. Kavla ut den till en platta och lägg på en långpanna. Jag tog en mindre variant)
Bred ut vaniljkrämen ovanpå.
Kavla ut den andra halvan och bred ut smörfyllningen, rulla ihop som en rulltårta.


Skär i bitar och placera den och krämen. Jäs en halvtimme.
Pensla med ägget och grädda i 200 grader ca 20-25 minuter.
Glasera när den kallnat.

11 kommentarer:

  1. Toppengott låter det

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt gott :-)!

    Vill passa på att upplysa om en tävling på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till Kökshem.se

    SvaraRadera
  3. Åh, såg också det avsnittet och det ser ju supergott ut!

    SvaraRadera
  4. Det bästa saffransbröd jag någonsin bakat.Så saftigt och gott. Birgitta L

    SvaraRadera
  5. Bara så goda !!!!!

    SvaraRadera
  6. var tvungen, att leta rätt på receptet igen.Det blir 3:dje gången jag gör dem, de är supergoda.

    SvaraRadera
  7. Jag instämmer med föregående kommentarer, så fantastiskt läckra och saftiga!

    SvaraRadera
  8. Kan man frysa dom?

    SvaraRadera
  9. Frysa bullarna går jättebra! Det gör jag. Om du vill kan du ju pensla med ägg och ha på pärlsocker istället....

    SvaraRadera
  10. Det här är på riktigt det godaste jag ätit med saffran i. Mums!

    SvaraRadera
  11. God, godare, godaste saffransbullarna någonsin!

    SvaraRadera