måndag 14 november 2011

Valnötsbröd i långpanna

Ibland är jag bekväm och struntar i att rulla ut bullar av bröddegen, bara plattar ut degen i en långpanna. Det gjorde jag här med i det här riktigt saftiga brödet. Första gången jag provade receptet och med får MVG av oss alla.

Saftigt valnötsbröd i långpanna

För två långpannor:
3 dl vatten kokas upp och hälls över 2 dl grovt rågmjöl. Låt stå en stund.

2-3 dl valnötter hackade
1 dl flytande milda
100 gram jäst
1 liter mjölk
2 tsk salt
1,5 dl ljus sirap
ca 3 liter mjöl av blandade sorter (jag tog 1,5 l rågsikt, ett par dl durumvete och resten vetemjöl)

Blanda jäst, salt, margarin, och ljummen mjölk.
Tillsätt den skållade degen, sirap och valnötterna.
Till sist mjölsorterna.
Jäs till dubbel storlek ca 45 minuter.
Platta ut på bakplåtspappersklädda långpannor.
Skåra dem lite lätt med ett vasst rakblad i fyrkanter
Eller rulla bullar om du föredrar det....

Låt dem jäsa igen och pensla sen med ägg och strö på lite goda frön.

Grädda i 200 graders värme tills de fått fin färg.

1 kommentar: