lördag 31 december 2011

Jills heta kycklinggryta med tortilla sticks

Det här ett kycklingrecept från tidningen Buffé som gjorde ett hemma hos reportage hos Jill Johnson. En recept hon tagit från USA. Många moment med ljuvliga dofter som sprider sig i köket.... Men det går att förbereda den 1-2 dagar innan servering och så gjorde jag.



1 stor majskyckling 1,6-1,9 kg
1 gul lök i klyftor och 3 morötter i grova bitar
1 torkad ancho chilipeppar
2 lagerblad och 15 vitpepparkorn

1. Lägg allt i en rymlig kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Koka upp och låt det sjuda stilla under lock 1 timme. Låt svalna och ställ kallt.
2. Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den.
3. Plocka av allt kött från kycklingen, dela större bitar.

Nästa moment;
4. 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och en färsk röd chili - finhackas och fräses i ett par msk olja.
5. Lägg det i en matberedare tillsammans med ancho chilin (ta bort skaftet).
6. 3 burkar hela tomater silas av och läggs i matberedaren tillsammans med 3 dl av buljongen. Mixa slätt.
7. Häll det en kastrull tillsammans med kycklingköttet, späd ev med mer buljong beroende på hur du vill ha det.
Hit kan du förbereda 1- 2 dagar i förväg!

8. 1 paket tortillabröd (skäres i strimlor och friteras i olja.) Så här gjorde jag i stället:
Bred smör på de hela bröden och strö på lite flingsalt. Skär bröden i strimlor efter det och lägg på en plåt och sätt in i het ugn (200 grader) tills de får lite färg. Låt kallna.
9. Hetta upp kycklingkoket och tillsätt;
tabasco, kajennpeppar och juice från 1 lime, salt och peppar. Vi hade bara i saften från limen och det blev lagom starkt.

Servera tillsammans med och dekorera med; jasmineris, riven stark ost, riven mozzarella, avokadotärningar, en limeklyfta och koriander.

Vi åt detta tillsammans med gäster, vi tyckte att det var en god och rolig bjudrätt. Kommer definitivt att lagas igen.

fredag 30 december 2011

Julsallad

Den här salladen gjorde jag och serverade till revbenen i förra inlägget. Mycket god - prova! Rödkål, apelsiner och valnötter är en fin smakkombination.

1/8 rödkålshuvud
salt
socker
2 apelsiner
1/2 rödlök
1/2 syrligt äpple
1/2 romansalladshuvud
1 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
peppar
1 dl rostade valnötter

Gör så här;

1. Skär rödkålen supertunt, lägg i en bunke och strö över lite salt och socker och blanda kraftigt några minuter. Den mjuknar till då.
2. Skala apelsinerna och skär bort det vita på skalet. Skär i tunna skivor.
Skär rödlöken tunt, äpplet i små tärningar och salladen i mindre bitar.
3.Blanda allt och smaksätt med honung, vinäger, salt och peppar.
4. Strö de rostade valnötterna ovanpå.
Tänk på att göra salladen alldeles innan servering om du inte vill få apelsinerna rödfärgade....


God dressing till;
1 dl matlagningsyoghurt och lite honung

torsdag 29 december 2011

Revbensspjäll så mjälla...

Godaste revbenen ever

Måste dela med mig av ett recept jag gjorde till jul. Jag brukar inte lyckas med revben alls men nu hade jag fått tag på ett recept jag ville ge ett försök. Och det blev jättebra, så smakrika och underbart goda! Äntligen! Serverades med klyftpotatis och en god rödkålssallad som matchade revbenen perfekt. 
Gör så här;

2 kg revben tjocka, jag delade dem men det gör man som man vill
1 hel vitlök
1 stor gul lök
2-3 morötter
rejält med salt till vattnet
Fyll en kastrull med vatten så det täcker revbenen. Salta ordentligt annars smakar revbenen inget.
Dela vitlöken i klyftor, skalet kan vara kvar.
Skiva morötterna och klyfta löken.
Koka sakta tills köttet nästan ramlar av benen, det tog nära på 2 timmar för mig.
Ta upp dem och låt dem rinna av på ett galler.

Gör under tiden en glaze:

1/2 dl ketchup
1/2 dl japansk soya
1/2 dl råsocker
1 msk sesamolja
1/4 dl flytande honung
2 cm färsk ingerfära
1 pressad klyfta vitlök

Lägg benen på en plåt och pensla på rejält med glaze, in i ugnen på 200 grader.
Vänd dem och glasera efter en kvart så där. Efter 30-40 minuter är de färdiga. 
Jag fick sänka värmen efter halva tiden så att det inte skulle bli för mörka....


/ Barbro

onsdag 21 december 2011

Chokladtryffel med smak av Cointreau

Choklad i kombination med Cointreau är oslagbart! Det tycker både maken och jag. Men det är inte lätt att hitta så många alternativ på recept så därför fick det bli en traditionell tryffel. Sen får det vara nog med julgodis i den här familjen....

1 dl vispgrädde och 50 g smör kokas upp.
300 g choklad hackas under tiden.
Ta av kastrullen när det kokat upp är det bara att röra i chokladen.
2 msk Cointreau och  ett par tsk flytande honung röres sist i.
Låt det svalna  och när det tjocknat går det lätt att spritsa små tryfflar.

Förvaras i kylen.

/ Barbro

tisdag 20 december 2011

Leilas chocolate crackles

Till sambons födelsedagsfika för några veckor sedan bakade jag även dessa fina småkakor (ja, jag gillar Leilas recept....)



 Jag använde mörk choklad med smak av chili, nu kom den smaken inte fram jättemycket men jag vill inbilla mig att de fick lite mer vuxen karaktär av den.

Ingredienser
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1.5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk nystött kardemumma
0.25 dl mjölk

1 dl strösocker
0.5 dl florsocker

Gör så här

1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar. 

Mums!

~Karin

Bountybollar

Det har varit väldigt lite julpysslande i köket hemma hos oss i år. Som vanligt. Förklaringen är nog att vi aldrig är hemma över jul utan åker runt och bor hos alla våra familjer. Men jag ser fram emot nästa år när Alma är lite större, då ska vi pyssla och baka tillsammans. För ett par veckor sedan bakade vi saffransbullar och i helgen så gjorde jag ett nytt julgodis. Jag hittade receptet en av mina favoritbloggar (den här bloggen) och blev sugen på att prova.

Det var lätt som en plätt att göra. Och det tog inte så mycket tid i anspråk heller.

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.


Det var såå goda! Fantastiska! Med de här godingarna i hemmet behövs inget annat julgodis. Kanske knäck. Och After eight. Och tomteskum. Mer än så behöver jag inte...

/Sofie

måndag 19 december 2011

Layered chocolate cake á Leila

Sambon firade sin födelsedag för ett par veckor sedan, så jag passade på att för första gången baka en kaka i flera våningar! Ett par dagar före kalaset såg jag Leilas söta jul och hur hon gjorde en mjuk pepparkaka i tre våningar med chokladfrosting, och det var jag bara tvungen att prova. Det var inte alls särskilt svårt, men jag tror att om jag ska fortsätta göra kakor i flera våningar måste jag investera i flera springformar i samma storlek för att effektivisera baket. Men otroligt god var den, och jag är väldigt glad att jag vågade prova denna fantastiska kaka.

Receptet är som sagt från Leilas söta jul och finns på recept. nu

Ingredienser
Kaka 6 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
125 g smör
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk pepparkakskryddor
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörda lingon
2 dl filmjölk
Smör till formen

Nutella frosting 1.5 dl nutella
8 dl florsocker
1.5 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal (nästa gång kommer jag att ta bara en apelsin, smaken tog nästan över helt)
2 msk espressokaffe
Cocktailbär till garnering, vi tog färska hallon istället och det blev väldigt gott mot den mäktiga chokladkrämen


1. Kaka
 
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och blanda det med äggsmeten.
4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, pepparkakskrydda och vaniljsocker i smeten och vänd försiktigt samman smeten.
5. Vänd till sist ner lingon och filmjölk.
6. Smörj 3 stycken springformar i teflon med löstagbar kant.
7. Grädda bottnarna i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga, men var försiktig så att inte kakorna gräddas för länge och blir torra.
8. Stjälp upp dem upp-och-ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

9. Nutella frosting
Rör ihop nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker, philadelphiaost och rivet apelsinskal. Tillsätt kaffe och rör frostingen riktigt krämig.

10. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på ett lager av frostingen.
11. Lägg på nästa botten och tryck till lite så att den sitter fast ordentligt.
12. Bred på ett lager frosting även på denna botten.
13. Lägg på den tredje bottnen och bred ett lager med frosting ovanpå samt runt kanten av tårtan.
14. Garnera med röda cocktailbär alternativt andra bär

Underbar njutning!

~Karin

Pumpasoppa

För några veckor sedan åt jag lunch på mat-Niklas restaurang 1900. Som aptitretare serverades en liten skål med pumpasoppa. Jag hade aldrig ätit pumpa förut, och jag blev mycket förvånad. Det var så gott! Supergott! Så när vi hade vänner på middag i helgen bjöd vi på en pumpasoppa, och de blev också mycket förtjusta i den.

 Jag lånade ett recept från recept.nu

För 4 stora förrättsportioner:
1,2 kg pumpa (jag använde butternut squasch)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
2 lime (rivet skal och saft)
2 tsk sambal oelek

1. Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa och buljong. Koka upp, sänk värmen och låt soppan koka ca 10 minuter.
2. Mixa soppan, häll tillbaka i kastrullen och rör i crème fraiche. Smaksätt med lime och sambal oelek. Låt soppan koka upp före servering.


Jag använde bara saften från en lime, tyckte att det räckte bra, och adderade lite salt. Serverade tillsammans med lite klippt gräslök. Prova!



/Sofie

söndag 18 december 2011

Julgodis!

Lingonkola
Idag provade jag ett nytt recept på kola med lingonsmak. Såg när Roy Fares gjorde det på Gokväll och blev sugen att prova. Det blev helt klart en annan smak än vanlig kola, inte så söt och det gillade jag. Konsistensen  blev lagom hård/seg och var lätt att skära när den börjat stelna till.


Börja med att tina 4 dl lingon och mixa dem sen med en stavmixer. 
Sila av fruktköttet.

3 dl grädde
5 dl socker
2 msk sirap
Koka lingonsaften tillsammans med övriga ingredienser och låt det sjuda tills det har en temperatur på 122 grader. Häll upp den i an avlång sockerkaksform klädd med bakplåtspapper.Sen är det bara att låta den stelna och skära den i lagom stora bitar.


tisdag 13 december 2011

Grattis bloggen!

Grattis bloggen!!!
100 000 besökare!

Ugnsbakad lax med mangosalsa och matkorn

Här kommer återigen ett recept från Linas matkasse. (Som vi tyvärr avslutat, det gick inte riktigt att få ihop ny mat varje dag med lilla ettåringen, hon behöver ofta få bekanta smaker). Det här var ett riktigt bra recept, har inte använt mango i mat förut.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär ca 600 g laxfilé i portionsbitar. Lägg dem med skinnsidan neråt i en smord, ugnsfast form. Sdtrö över 2/3 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
3. Koka 4 portioner matkorn, tillsätt 0,5 tärning grönsaksbuljong i stället för salt.
4. Finhacka 1 rödlök. Grovhacka 4 tomater och 0,5 kruka koriander. Blanda tillsammans med 200 g tinad mango i tärningar, 1 msk olja och 0,5 tsk sambal oelek till en salsa. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera tillsammans.


Gott, fräscht och rolig variation till lax.

/Sofie

söndag 11 december 2011

Ännu en kladdkaka

I senaste numret av Icas Buffé fanns det ett recept på kladdkaka, den optimala enligt tidningen. I fredags gav jag mig på den.

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 200 g smör och låt svalna. Rör hastigt ner 4 dl socker, 2 dl kakao, 2 tsk vaniljsocker, 1,5 krm salt och 4 ägg, ett åt gången. Tillsätt 2,5 dl vetemjöl och rör hastigt till en slät smet. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter.

Buffé gav förslag på tre toppingar, jag testade limetopping:
Blanda 100 g philadelphia, 1,5 dl florsocker, 1 dl riven kokos, rivet skal och juice av en lime och 50 g riven vit choklad. Bred över den svala kakan och strö över rivet limeskal.


Resultatet då? Ja, för det första så räckte det inte med 15-18 min i ugnen, då hade jag fått en rinnande kaka. Och för det andra, den var alldeles för stark tyckte jag. 2 dl kakao är mycket choklad. Jag gillade konsistensen, så kommer att testa igen med mindre choklad och utan topping. Kladdkaka är godast med grädde eller glass tycker jag.

/Sofie

fredag 9 december 2011

Julkaka med smak av choklad & nötter

Tresnibbar
Här kommer ett tips på en god kaka om du tänker baka och vill ha ett recept på en god och enkel julkaka!
Tunna mjuksega kakor av choklad, nötter och citron. Lättbakade eftersom du bara plattar ut smeten på en långpanna och skär i bitar. Glutenfritt.

Ingredienser:
175 g choklad block eller av bättre kvalitet
3 dl hasselnötter
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor
2 dl socker
3 msk grädde

Pensling och garnering: ägg och pärlsocker

Gör så här;
Riv chokladen grovt på ett rivjärn och mal nötterna i en matberedare.
Blanda choklad, nötter och citronskal.
Vispa vitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner sockret.
Rör ner marängmassan i chokladblandningen och sist grädden.
Låt smeten stå svalt en stund.

Platta ut degen på en långpanna med smort bakplåtspapper på. Det går enkelt om du använder en vattensköljd stekspade. Det ska vara ganska tunt.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 175 grader ca 15 min. Skär kakan i tresnibbar.


torsdag 8 december 2011

Mammas bästa pepparkaksdeg

Jag vill lova att jag har den bästa och mest lättkavlade pepparkaksdagen av alla. Receptet kommer från mammas receptskatt och passar lika bra för pepparkakor som för pepparkakshus. Jag har provat många men inte hittat någon lika lättarbetad som den här, Lelles pepparkakor. Undrar om namnet kommer av barnvisan Lusse lelle....

3,5 dl ljus sirap och 225 g socker kokas upp.
2,5 hg smält smör slås i ett fat tillsammans med sirapen och sockret.

Tillsätt även kryddor:
2 tsk ingerfära
2 msk kanel
1 msk kardemumma
2 tsk kryddnejlikor
(Om man vill ha kryddigare kakor är det bara att dubbla alla utom kardemumman)

Rör om ordentligt och låt blandningen svalna. Det tar sin tid så jag brukar ställa ut den på trappen...
2 ägg tillsättes.
1 msk bikarbonat blandas med 7,5 hg vetemjöl och arbetas i.
Degen blir lös men stelnar efter hand.

Gör degen en dag i förväg innan du ska baka ut. (Den kan förvaras i kyl några dagar)
Gräddas i 175-200 grader i 3-5 minuter.

tisdag 6 december 2011

Saffranskransar fyllda med mandelmassa.

Idag bakade jag saffranskransar under tiden min första Upplandskubb stod på spisen och kokade. Ett favoritrecept sedan många år.Jag brukar göra en dag på 1 liter, det blir två kransar och sen får det bli lussekatter av det som blir kvar, så där halva degen.Saffranet köper jag i Stockholm, riktigt saffran i lösvikt som måste stötas med socker... Det här receptet får bli vårt bidrag till Söta sakers "Extra allt" månadstema.

Saffrankrans med mandelmassa och annat gott

Saffransdeg;
300 gram smör
1 liter mjölk
1 hg jäst
4 pkt saffran (jag tar mer säkert 3 gram, det ska smaka rejält med saffran)
4 dl socker
2 tsk salt
2 ägg
2 kg vetemjöl

Smält smöret och låt det stötta saffranet smälta med så smaken framhävs.
Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Blanda jäst, salt, socker, ägg och tillsätt det flytande.
Arbeta i mjölet.
Jäs till dubbel storlek.

Gör under tiden fyllningen: (lagom till två kransar)
300 g mandelmassa grovt riven
1,5 äggvita
300 gram rumsvarmt smör

Blanda ihop.
Ta undan hälften av degen.
Dela den andra hälften i två bitar och kavla ut till en platta.
Bred på mandelmassefyllning.
Russin, hackade mandlar, suckat eller vad du vill ha läggs på. Eller bara mandelmassefyllningen.
Vik ihop och forma till en krans, klipp upp flikar och jäs igen.
Grädda i 175 graders värme.
Jag gräddar i formar och de tar det längre tid, så där 50 minuter.
Det går förstås snabbare om de gräddas direkt på plåt. Skulle gissa på 25 minuter.

Sen är det bara att ge sig på resten av degen och baka ut lussekatterna.