lördag 21 april 2012

Smörgåstårta

Min mamma är en hejare på att göra goda smörgåstårtor. Hon har gjort såna så länge jag kan minnas och lite hämmad har jag nog blivit av att hennes är så populära. Har tyckt att det verkar svårt att få dem så saftiga framför allt. Men sista åren har jag testat och kommit fram till en variant som jag gillar och får till bra. Knepet är att ha tillräckligt med grundfyllning, att inte snåla med det onyttiga. Tar den slut får man ha extra i reserv.



Det här receptet är till en mindre tårta än den på bilden.

Blanda ihop grundfyllningen:                                 
4 dl vispgrädde - hårt vispad
3 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
1 tsk salt

Fyllning1:
300 gram bredbar leverpastej mosad        
1,5 dl bostongurka
och grundfyllning till en lös smet

Fyllning 2:
4 hårdkokta och finhackade ägg
2 burkar tonfisk i olja
lite finhackad purjolök och dill - smaka av
och grundfyllning till en lös smet

Fyllning 3:
1 stor burk konserverade coctailbär - hacka sönder dem lite
och grundfyllning


Fyllning 4:
500 gram rökt skinka riktigt finhackad
15 cm gurka också i pyttesmå tärningar
10 cm purjolök också finhackad
0,5 dl extra creme fraiche
0,5 dl extra gräddfil
och grundfyllning

För en gångs skull använder jag bara vitt bröd, det är godast och blir porösast tycker jag.Understa lagret tar jag landgångsbröd så att den ska hålla ihop bra. Sen jättefranska som kanterna tas bort från. Lägg pussel så att skarvarna kommer olika.

1 fp landgångsbröd + jättefranska

Lägg ihop smörgåstårtan ett dygn innan den ska serveras. På ovansidan och på kanterna tar jag ibland grundfyllning, ibland bara gräddfil eller bara creme fraiche. Sen väntar det roligaste - garneringen!


 / Barbro

12 kommentarer:

  1. Den var supergod idag också!

    SvaraRadera
  2. Är grundfyllningen till en tårta?
    Undra hur många jag behöver till 40 personer
    Mia

    SvaraRadera
  3. Mmmm, vad fin och god den ser ut! Ska ha detta recept i minne nästa gång det är dags för födelsedagskalas, för då ska jag testa att baka smörgåstårta :).

    SvaraRadera
  4. Oj, så god den var. Det tyckte jag och mina gäster sa att det var den godaste smörgåstårta de nånsin ätit.

    Sug åt er av berömmet, det har ni förtjänat!

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Den ser supergod ut!
    Men jag undrar hur många personer receptet är till?

    Ska ha 20 gäster på lördag.

    Tacksam för snabbt svar.

    //Andreas

    SvaraRadera
  6. Det beror ju på hur hungriga de är... men nog räcker den med lätthet till 15 personer!

    SvaraRadera
  7. ska man ha alla dom där fyllningarna på en smörgåstårta eller ska man välja en av dom fyllningarana?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med alla fyra blir den riktigt hög. Jag rekommenderar tre lager... med olika smak.

      Radera
  8. Jättegod! Skippade fyllning 3 (coctailbär). Gjorde tårtan på 2 bottnar landgångsbröd och den räckte precis till lunch för 8 personer (+ sallad). Jag skulle rekommendera en tårta på 3 landgångsbottnar till 10 personer, grundsmeten och fyllningarna bör räcka mer än väl. Smart med en grundfyllning, det gör jobbet mycket lättare och roligare.

    SvaraRadera
  9. Ett tips för att du ska få den så saftig som möjligt. Är att du gör alla lagren och sista lagret ska vara bröd. Sen blöter du ner en, eller två kökshandukar med kallt vatten, vrider ur och täcker smörgåstårtan med. En ren plastkasse på det och knyt till. Förvara på kall plats över natten, fram tills du vill börja garnera den. Den blir perfekt utan att man måste ha mängder av fyllning mellan lagren. Mvh :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte just skriva detta , men det gör tårtan supersaftig .

      Radera
  10. Purjulök i smörgåstorta smakar inte gott

    SvaraRadera