torsdag 5 juli 2012

Lamm med rödbetsgratäng

Varmrätten till mors dag-middagen fick jag, något förvånande då jag hade räknat med att få göra efterrätten men det var faktiskt roligt att få utmana mig lite matmässigt. Just nu är jag inne i en lamm-period och det är oftast det jag väljer när jag äter ute. Därför valde jag att själv tillaga lamm för första gången, något nervös var jag för att få till det bra men det blev faktiskt ganska bra!

För 4 portioner

Lamm
1 msk smör
800 g lammytterfilé
2 tsk torkade örter, t ex basilika, oregano, timjan
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
  
Gratäng 1 msk olivolja
6 st rödbetor
200 g chèvreost
1 dl crème fraiche
0.5 dl grädde
1 tsk honung, flytande
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
 
Servera med Fräsch sallad


Gör så här

1. Gratäng
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ugnsfast form med olivolja.
3. Skala och skiva rödbetorna och placera i formen.
4. Mosa chèvreosten med en gaffel och blanda med crème fraiche, grädde och honung.
5. Smaka av med salt och peppar och fördela röran över rödbetorna.
6. Gratinera i ugn i ca 30 minuter. 
 
7. Lamm
Hetta upp en stekpanna med smör.
8. Bryn köttet med örterna tills det fått fin färg runtom.
9. Krydda med salt och peppar.
10. Lägg köttet i en ugnsfast form och låt eftersteka i ugnen i 10–15 minuter.
11. Servera med en fräsch sallad.

Vi la även till hemgjorda klyftpotatis för att alla skulle bli mätta, vi köpte sparrispotatis och delade i klyftor. Kryddade med vitlök, rosmarin och timjan, in i ugnen i 200 grader tills de känns klara.

Sen.. är det bara att äta och njuta! Chevrégratängen var helt ljuvlig, längtar tills rödbetorna jag planterat är klara så att vi kan göra den igen.

~Karin 

2 kommentarer:

  1. Lamm är hur gott som helst! Blir sugen att prova rödbetsgrejen.

    SvaraRadera
  2. Jag kan verkligen rekommendera chevrégratängen, den var så saftig och smakrik!

    SvaraRadera