torsdag 20 juni 2013

Herrgårdstårta eller Pinockiotårta

Årets midsommartårta fick bli en snabb men ändå god tårta eftersom vi inte är på hemmaplan i år. Och maken i den här bloggen är ju en riktig sötsaksfantast. Så då fick det bli den här klassikern.


Jag kallar den för Pinockiotårta för de gjorde min mamma. Jag vet att det finns andra stavningar på den men det är min. Hur som helst är den god och fylld med hackade jordgubbar och mycket grädde!

Botten:
200 gram smör
2 dl socker
4 äggulor
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Rör smör och socker poröst. Tillsätt en gula i taget.
Därefter mjöl och bakpulver och sist mjölken.

Maräng:
4 äggvitor
2,25 dl socker

Vispa vitorna med elvisp så det blir ett skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispningen.
Det går också bra att vispa till riktigt  skum på en gång och tillsätta sockret sist utan att vispa mer.

Grädda i 150-175 grader i 30-40 minuter.

Trevlig midsommar!


2 kommentarer:

  1. Kärt barn har många namn! I receptet jag använder skriver de kort och gott "marängtårta". Den är hur som helst väldigt god.

    SvaraRadera
  2. En klassisk och god tårta som kan varieras i oändlighet!!
    Kram

    SvaraRadera