tisdag 15 april 2014

Chokladtårta med vitchoklad och päron - Ett paradbak!

2013 års vinnare av Hela Sverige bakar heter Caroline Alqvist. Från hennes bok Älska att baka kommer det här tårtreceptet. Vi har bakat den vid fler tillfällen och kan garantera att det är en tårta att älska. Till det yttre ser den inte så märkvärdig ut men den är så saftig och helt underbart god!


Börja med att ta fram en form med löstagbar kant. Tårtbottnen blir hög så du måste klä kanten med bakplåtspapper. Smöra sidorna först så fastnar remsan av bakplåtspappret bra. Smörj formen igen och pudra med lite mjöl.

Botten:
6 ägg
ca 3 dl socker
ca 1 dl vetemjöl
ca 1 dl potatismjöl
ca 1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Ta fram 3 lika stora glas och ställ bredvid varandra. Knäck alla äggen i ett av glasen. I det andra glaset häller du i lika mycket socker som det är ägg i det första.
I det tredje glaset häller du i ALLA torra ingredienser och blanda. (fattas det häll i lite till av de som det står ca framför...)
Vispa ägg och socker och blanda försiktigt i det torra.

Grädda i 175 grader ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Efter 30 min kan du provkänna med en sticka.

Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 äggulor
150 gram vit choklad
3 skivade konserverade päron

Vispa grädden och rör i äggulorna. Smält chokladen över vattenbad och rör vänd ner i grädden. Kyl minst en timme och vispa upp till ett fluff.

Chokladkräm:
5 dl vispgrädde
2 dl kakao
2 dl socker

Rör ihop grädde, kakao  och socker. Ställ in i kylen i 20 minuter så att sockret löser sig.
Vispa i 30 sekunder för hand tills det blir spår av vispen i krämen.

Garnering:
2 dl vispgrädde och 1 liter jordgubbar

Dela försiktigt kakan i 4 bottnar. Pensla alla bottnar väl med lagen från päronen.
Lägg den nedersta bottnen på ett fat. Bred över 1 cm chokladkräm.
Lägg på nästa botten och bred på fyllningen.
Lägg så på tredje botten och lägg på päronskivorna.
Lägg på sista botten och spackla hela tårtan med chokladkräm.

Garnera tårtan med grädde, chokladkräm och skär jordgubbar i bitar och lägg ovanpå.

Helt underbar tårta!

1 kommentar: