En liten smarrig och snabblagad förrätt är det här receptet. Passar också bra på buffébordet.
Picklad lök;
1 liten rödlök
1 msk pressad citronsaft
Skiva löken och häll över citronsaften. Ställ undan så länge.
24 små plättar
200 gram blomkål som rivs på ett rivjärn.
150 gram riven prästost
3 ägg
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
Blanda ihop allt och stek i stekpanna.
Låt dem svalna något och dekorera sen.
Creme fraiche, löjrom, och gräslök.6
måndag 15 maj 2017
torsdag 9 mars 2017
Pudrade citronrutor
Jag satt och bläddrade i en Anna Bergenströms receptböcker och blev så sugen att prova detta recept. Anna är för övrigt en stor favorit.
Börja med att köra en bottendeg i en mixer.
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
150 gram rumsvarmt smör
Platta ut degen i en form med lösa kanter, måttet bör vara ca 20 × 25.
Förgrädda i 200 grader ca 12 - 15 minuter. Jag fick sänka till 175 grader på slutet.
Under tiden vispas citronsmeten ihop.
3 ägg
2 dl socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av en stor citron
6 msk pressad citronsaft
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Häll på kakan. Hrädda ytterligare 8 minuter. Citronsmeten är fortfarande lös när kakan tas ut.
Pudra på florsocker när kakan svalnat.
Jag gjorde en halv sats då kakan inte går att frysa. Jag hade också på lite extra citronsaft innan kakan svalnat.
Börja med att köra en bottendeg i en mixer.
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
150 gram rumsvarmt smör
Platta ut degen i en form med lösa kanter, måttet bör vara ca 20 × 25.
Förgrädda i 200 grader ca 12 - 15 minuter. Jag fick sänka till 175 grader på slutet.
Under tiden vispas citronsmeten ihop.
3 ägg
2 dl socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av en stor citron
6 msk pressad citronsaft
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Häll på kakan. Hrädda ytterligare 8 minuter. Citronsmeten är fortfarande lös när kakan tas ut.
Pudra på florsocker när kakan svalnat.
Jag gjorde en halv sats då kakan inte går att frysa. Jag hade också på lite extra citronsaft innan kakan svalnat.
Etiketter:
Citron,
Mjuka kakor
lördag 4 mars 2017
Fiskburgare
Fiskburgare är en rätt som jag inte gör ofta. Men när man står med ett fiskpaket i handen och inte har någon fantasi är det bra att ta till. Jättegott till rostad potatis och med tzatziki till. Lite kladdigt men väl värt att göra.
400 gram fiskfilé t ex torsk
1ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
vitpeppar
lite dill är gott att ha i
1.5 dl ströbröd t ex panko
Skär den halvtinade fisken i 2 cm tärningar.
Kör fisk, mjölk, ägg och kryddor i en matberedare till en lös färs.
Med vattensköljda händer formas färsen till biffar.
Det blir 6-8 biffar beroende på hur stora du vill ha.
Vänd biffarna i ströbröd och stek varsamt.
400 gram fiskfilé t ex torsk
1ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
vitpeppar
lite dill är gott att ha i
1.5 dl ströbröd t ex panko
Skär den halvtinade fisken i 2 cm tärningar.
Kör fisk, mjölk, ägg och kryddor i en matberedare till en lös färs.
Med vattensköljda händer formas färsen till biffar.
Det blir 6-8 biffar beroende på hur stora du vill ha.
Vänd biffarna i ströbröd och stek varsamt.
Etiketter:
Fisk,
Snabb vardagsmat
måndag 27 februari 2017
Biff a la Lindström
Rödbetor är en favorit hos mig och idag blev jag så sugen att på att göra rödbetsbiffar. Sagt och gjort...
400-500 g blandfärs
1 finhackad lök
2 ägg
finhackad rödbeta ca 1,5 dl
lite finhackad ättiksgurka
1 msk kapris, kan uteslutas
3 msk ströbröd som får svälla i 0,5 dl mjölk
Blanda allt och smaksätt med salt och svartpeppar.
Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida.
400-500 g blandfärs
1 finhackad lök
2 ägg
finhackad rödbeta ca 1,5 dl
lite finhackad ättiksgurka
1 msk kapris, kan uteslutas
3 msk ströbröd som får svälla i 0,5 dl mjölk
Blanda allt och smaksätt med salt och svartpeppar.
Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida.
Etiketter:
Köttfärs,
Rödbetor,
Snabb vardagsmat
måndag 13 februari 2017
Kokosflarn med smak av apelsin
150 g smält smör
1 ägg1,5 dl socker
100 g kokos
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
rivet skal av en halv apelsin
Blanda ihop allt. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 175 grader ca 5-6 minuter.
Kräm
50 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
några droppar apelsinsaft
Ev kan florsockermängden behöva justeras..
Rör ihop och fyll kakorna då de kallnat.
Etiketter:
Apelsin,
Hårda kakor
måndag 23 januari 2017
Semmel-kladdis
Det kommer så många olika varianter på allt nu för tiden. Nu börjar det ju bli semmeltider och jag vill inte vara sämre. Så här kommer ett recept på en semmel-kladdkaka. Var jag hittade det minns jag faktiskt inte, har bara en handskriven lapp..
Smält 150 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa grovt
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
3 ägg
Blanda ihop allt och häll smeten i en form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 grader max 25 minuter.
När den svalnat är det bara att ha på vispad grädde och om man vill lite rostade mandelspån.
Gott!
Smält 150 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa grovt
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
3 ägg
Blanda ihop allt och häll smeten i en form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 grader max 25 minuter.
När den svalnat är det bara att ha på vispad grädde och om man vill lite rostade mandelspån.
Gott!
Etiketter:
Kladdkaka,
mandelmassa,
Mjuka kakor,
Semla
lördag 7 januari 2017
Fryst cheesecake med apelsin och pepparkaka
En god julig och vintrig efterrätt från ICA buffé bjöd Karin på i julas. Perfekt att göra även nu när det finns pepparkakor över i skåpet, portionsform eller en stor form.
8 pers
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
400 g färskost, philadelphia
finrivet skal av 1,5 apelsin
150 g pepparkakor
1. Vispa grädden fast.
2 Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med med socker så att det blir fluffigt.
3. Vispa ner färskosten och apelsinskalet.
4. Vispa vitorna hårt. Vänd ner det försiktigt i grädden.
5. Klä en form med platsfolie (eller ta portionsglas). Häll smeten i formen.
6. Mixa pepparkakorna till smulor och häll över smeten. Spara lite till garnering.
7. Ställ i frysen minst 4 timmar.
8. Ta ut cheesecaken 15 min före servering och häll upp på ett fat.
9. Ta bort folien och garnera med pepparkakssmul och apelsincest.
I portionsformarna läggs smulet underst.
OBS! Receptet är stort, jag gjorde den på halva receptet och det var lagom för hjärtformen.
8 pers
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
400 g färskost, philadelphia
finrivet skal av 1,5 apelsin
150 g pepparkakor
1. Vispa grädden fast.
2 Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med med socker så att det blir fluffigt.
3. Vispa ner färskosten och apelsinskalet.
4. Vispa vitorna hårt. Vänd ner det försiktigt i grädden.
5. Klä en form med platsfolie (eller ta portionsglas). Häll smeten i formen.
6. Mixa pepparkakorna till smulor och häll över smeten. Spara lite till garnering.
7. Ställ i frysen minst 4 timmar.
8. Ta ut cheesecaken 15 min före servering och häll upp på ett fat.
9. Ta bort folien och garnera med pepparkakssmul och apelsincest.
I portionsformarna läggs smulet underst.
OBS! Receptet är stort, jag gjorde den på halva receptet och det var lagom för hjärtformen.
Etiketter:
Apelsin,
Cheesecake,
Efterrätter,
jul
söndag 1 januari 2017
Apelsin och granatäpplesallad med vit chokladmousse
I julas bjöds vi bl a på den här desserten, så fräsch och god. En julig, kryddig apelsinsallad.
Receptet hade hämtats från Nyhetsmorgon.
4 portioner
Vit chokladmousse:
2 dl grädde
100 g vit choklad
Apelsinsallad:
2-3 stora apelsiner
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 hel stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk mortlad kardemumma
1 tsk rivet apelsinskal
Servering:
1,5 dl granatäppelkärnor
1 dl pistagenötter, grovhackade
1. koka upp grädden. Ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Vispa till all choklad smält. Ställ i kylen till det blivit kallt.
2. Koka upp en sockerlag med vatten, socker, stjärnanis, kanelstången och kardemumman.
Låt koka i 10 minuter tills det tjocknat lite och reducerats till hälften. Låt svalna.
3. Riv lite av apelsinskalet och blanda med lagen.
Skär bort skal och det vita från apelsinerna. Skiva tunt och lägg på tallrikar. Ringla 1 tsk saockerlag
på varje tallrik.
4. Ta ut chokladgrädden och vispa fluffigt med en elvisp. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla med granatäppelkärnor och pistagenötterna.
Jättegott!
Eller gör i småskålar och då blir det dubbelt så många....
Receptet hade hämtats från Nyhetsmorgon.
4 portioner
Vit chokladmousse:
2 dl grädde
100 g vit choklad
Apelsinsallad:
2-3 stora apelsiner
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 hel stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk mortlad kardemumma
1 tsk rivet apelsinskal
Servering:
1,5 dl granatäppelkärnor
1 dl pistagenötter, grovhackade
1. koka upp grädden. Ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Vispa till all choklad smält. Ställ i kylen till det blivit kallt.
2. Koka upp en sockerlag med vatten, socker, stjärnanis, kanelstången och kardemumman.
Låt koka i 10 minuter tills det tjocknat lite och reducerats till hälften. Låt svalna.
3. Riv lite av apelsinskalet och blanda med lagen.
Skär bort skal och det vita från apelsinerna. Skiva tunt och lägg på tallrikar. Ringla 1 tsk saockerlag
på varje tallrik.
4. Ta ut chokladgrädden och vispa fluffigt med en elvisp. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla med granatäppelkärnor och pistagenötterna.
Jättegott!
Eller gör i småskålar och då blir det dubbelt så många....
Etiketter:
Apelsin,
Efterrätter,
Festligt,
Frukt,
granatäpple,
jul,
pistagenötter
fredag 23 september 2016
Kikärtsbollar med soltorkad tomat
Här kommer ett recept från Elsa Billgrens blogg och det är faktiskt en maträtt som du bara måste prova. Åh, så gott!
För 4 personer:
2 pkt kikärtor
spagetti
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
panko ströbröd ca 2 dl
20 soltorkade tomater - ej i olja
2 ägg
2 dl parmesanost - riven
olivolja, salt och peppar
1 kruka färsk basilika
mozzarella
Hacka och fräs löken i en stekpanna. Sätt samtidigt på pastavatten.
Skölj kikärtorna och lägg i en bunke tillsammans med hackade soltorkade tomater, ägget, osten, hälften av ströbrödet och löken.
Mixa lätt med en stavmixer. Tillsätt de hackade basilikabladen.
Salta och peppra.
Forma till bollar och rulla i panko.
Stek dem i olivolja.
Servera pastan med extra olivolja, mozzarella i bitar, extra parmesanost, svartpeppar och färsk basilika.
Etiketter:
grönt,
pasta,
Snabb vardagsmat,
Vegetariskt
söndag 11 september 2016
Löjromspizza
Istället för att göra västerbottenpaj till förra helgens kräftkalas testade vi detta. Jättegott!
färdig pizzadeg eller smördeg
lagrad ost
creme fraiche
Kavla ut degen och lägg på creme fraiche och sen riven ost.
Grädda.
Dela i bitar.
Dekorera med uppvispad creme fraiche, picklad rödlök och löjrom.
Så enkelt och så gott!
färdig pizzadeg eller smördeg
lagrad ost
creme fraiche
Kavla ut degen och lägg på creme fraiche och sen riven ost.
Grädda.
Dela i bitar.
Dekorera med uppvispad creme fraiche, picklad rödlök och löjrom.
Så enkelt och så gott!
Etiketter:
drinktilltugg,
Festligt,
Smårätter
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)