tisdag 20 oktober 2009

Apelsin och nougattårta


Jag hittade receptet på chokladsajten och provade det hemma för säkerhets skull. Den var helt i mitt tycke och smak. Inte så krånglig som det verkar vid första anblicken...
Biskvibottnen var helt fantastiskt god. Vispa i en STOR form för det sväller mycket vid vispningen.

Apelsin och nougattårta
Biskvibotten:

40 g sötmandel
8 ägg
150 g strösocker
220 gr vetemjöl


1. Sätt ugnen på 180°C. Skålla, skala och finhacka mandeln. Smörj och mjöla en springform, ca 24cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker i en skål tills det blir luftigt och pösigt. Sikta ner mjölet i en annan skål.

3. Rör ner mandeln i äggsmeten och sikta i mjölet. Vänd försiktigt och blanda tills meten är jämn och slät. Häll genast smeten i formen och grädda ca 30 minuter.

4. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna. Dela kakan i bottnar.

Apelsinnougatkräm:

1 blad gelatin
¾ dl pressad apelsin eller apelsinjuice
20 g strösocker
4 äggulor
100 g mjuk nougat
75 g mörk choklad, 60%
1 ½ dl vispgrädde
apelsinlikör

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp apelsinsaft och socker i en kastrull.

2. Lägg äggulorna i en skål och vispa ihop dem. Häll den varma apelsinsaften över äggulorna under vispning. Häll tillbaka det hela i kastrullen och värm upp försiktigt under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladet och lägg dem i den varma krämen under vispning. Ställ krämen åt sidan.

4. Hacka nougat och choklad och låt smälta ihop i en skål över vattenbad. Vispa grädden i en annan skål. Vänd ner den smälta nougatchokladen i apelsinkrämen och vänd försiktigt ner den vispade grädden.

5. Klä en springform med plastfolie. Lägg i en biskvibotten och fukta den med apelsinlikör efteregen önskan. Häll hälften av krämen ovanpå och bred ut den i ett jämnt lager. Lägg på ytterligare en botten, fuktad med likör, och bred ut resten av krämen ovanpå. Täck över tårtan och ställ den kallt.Så här garnerade jag den....
~~ Barbro ~~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar