Vi är i Kalifornien och hälsar på hos släktingar. En dag bjöd Ellinor oss på en chokladtårta som hon komponerat själv av olika bottnar. Anders som chokladspecialist ger den 4 poäng av fem. Ett toppbetyg.
Kan bara tilläggas att det betyget är för lågt. Underbar dagen efter.
Chokladbotten
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
2 dl florsocker
4 dl valnötter
Krossa valnötterna. Smält smöret och blanda i allt annat. Vispa med elvispen så att det blandar sig och inte blir några klumpar.
Smält och bröa en pajform och häll i smeten.
Ställ i frysen 1 timme.
Under tiden: Sätt ugnen på 180 grader.
Gör en chokladsmet:
2 ägg rumstempererade
1 krm salt
2 äggulor
4 msk socker
140 gram smör
250 gram blockchoklad
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i 5-7 minuter eller tills den får en blek färg.
Smält choklad, smör och salt i mikron eller kastrull.
Vänd ner i äggsmeten.
Smöra en form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Grädda i 20 - 25 min tills kakan börjar spricka. (Den ser inte färdig ut)
När kakan är färdig sätt den i kylskåpet.
Under tiden gör en chokladkräm.
1 dl grädde
1 nypa salt
120 gram blockchoklad
Halvsmält chokladen i en skål.
Koka grädden i en kastrull. Häll ovanpå chokladen. Blanda tills det blir en slät kräm.
Häll i en nypa salt.
Ta ut bottnen ur frysen och kakan ur kylen. Ta bort kanten och häll den uppoch ner på den frusna bottnen.
Häll den varma krämen över.
Oj oj,,äter du många bitar,,får det bli många steg,,hihi
SvaraRaderaJag förstår att det är en kaka i pappas smak med all den chokladen :)
SvaraRaderaÖnskar lite korrektur så att jag också kan provbaka o ge betyg...
SvaraRaderaTänker främst på 1 krm saltererade.
Hoppas att ni har det riktigt riktigt bra!
♥♥♥
Tack ♥
SvaraRaderaHejsan, den kakan låter god för en som älskar choklad.
SvaraRaderaHa det så bra.
Sommarhälsningar Pia