onsdag 14 juli 2010

Ellinors chokladtrippel


Vi är i Kalifornien och hälsar på hos släktingar. En dag bjöd Ellinor oss på en chokladtårta som hon komponerat själv av olika bottnar. Anders som chokladspecialist ger den 4 poäng av fem. Ett toppbetyg.
Kan bara tilläggas att det betyget är för lågt. Underbar dagen efter.

Chokladbotten
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
2 dl florsocker
4 dl valnötter

Krossa valnötterna. Smält smöret och blanda i allt annat. Vispa med elvispen så att det blandar sig och inte blir några klumpar.
Smält och bröa en pajform och häll i smeten.
Ställ i frysen 1 timme.

Under tiden: Sätt ugnen på 180 grader.

Gör en chokladsmet:
2 ägg rumstempererade
1 krm salt
2 äggulor
4 msk socker
140 gram smör
250 gram blockchoklad

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i 5-7 minuter eller tills den får en blek färg.
Smält choklad, smör och salt i mikron eller kastrull.
Vänd ner i äggsmeten.
Smöra en form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Grädda i 20 - 25 min tills kakan börjar spricka. (Den ser inte färdig ut)

När kakan är färdig sätt den i kylskåpet.

Under tiden gör en chokladkräm.

1 dl grädde
1 nypa salt
120 gram blockchoklad

Halvsmält chokladen i en skål.
Koka grädden i en kastrull. Häll ovanpå chokladen. Blanda tills det blir en slät kräm.
Häll i en nypa salt.

Ta ut bottnen ur frysen och kakan ur kylen. Ta bort kanten och häll den uppoch ner på den frusna bottnen.
Häll den varma krämen över.

5 kommentarer:

  1. Oj oj,,äter du många bitar,,får det bli många steg,,hihi

    SvaraRadera
  2. Jag förstår att det är en kaka i pappas smak med all den chokladen :)

    SvaraRadera
  3. Önskar lite korrektur så att jag också kan provbaka o ge betyg...
    Tänker främst på 1 krm saltererade.

    Hoppas att ni har det riktigt riktigt bra!
    ♥♥♥

    SvaraRadera
  4. Hejsan, den kakan låter god för en som älskar choklad.
    Ha det så bra.

    Sommarhälsningar Pia

    SvaraRadera