fredag 30 september 2011

Hittegods i landet.

Vad tror du att det här är?
Ja, inte är den nån larv som någon trodde utan en jordärtskocka.
Första gången som jag provat att odla jordärtskockor och jisses vad de växer i landet! Stora och lättskalade, ljusa och fina i skalet. Riktiga praktexemplar.... provade att koka en soppa på dem.


500 gram jordärtskockor
1 schalottenlök
8 dl grönsaks/hönsbuljong
1 dl vitt vin + 1 dl grädde
salt och svartpeppar cayennepeppar
färsk timjan

En god bit rökt skinka

Skala och dela skockorna och lägg dem undan för undan i vatten med lite citron i. Det är för att de inte ska hinna mörkna.
Hacka löken och fräs i smör.
Tillsätt skockorna och buljongen och det koka i 15 minuter.
Kör dem med en stavmixer så att de blir helt släta.
Tillsätt vin och grädde. Salta och peppra och koka i 5 minuter till.
Smaka av och tillsätt cayennepeppar ( tyckte jag behövdes för att få lite sting på det hela) efter smak.
Färsk timjan till dekorering.

Bräck skinka och dela i småbitar och lägg i soppan och så är det klart.

~ Barbro

1 kommentar:

  1. Åh, vilken underbar bild!
    Tänkte faktiskt vid första anblicken att det såg ut som en liten larv av nåt slag.

    Sparar receptet i receptsamlingen.

    SvaraRadera