torsdag 8 december 2011

Mammas bästa pepparkaksdeg

Jag vill lova att jag har den bästa och mest lättkavlade pepparkaksdagen av alla. Receptet kommer från mammas receptskatt och passar lika bra för pepparkakor som för pepparkakshus. Jag har provat många men inte hittat någon lika lättarbetad som den här, Lelles pepparkakor. Undrar om namnet kommer av barnvisan Lusse lelle....

3,5 dl ljus sirap och 225 g socker kokas upp.
2,5 hg smält smör slås i ett fat tillsammans med sirapen och sockret.

Tillsätt även kryddor:
2 tsk ingerfära
2 msk kanel
1 msk kardemumma
2 tsk kryddnejlikor
(Om man vill ha kryddigare kakor är det bara att dubbla alla utom kardemumman)

Rör om ordentligt och låt blandningen svalna. Det tar sin tid så jag brukar ställa ut den på trappen...
2 ägg tillsättes.
1 msk bikarbonat blandas med 8 hg vetemjöl, ( det ska var ytterligare 2-3 hg ytterligare men spara lite till utkavlingen) och arbetas i.
Degen blir lös men stelnar efter hand.

Gör degen en dag i förväg innan du ska baka ut. (Den kan förvaras i kyl några dagar)
Gräddas i 175-200 grader i 3-5 minuter.

12 kommentarer:

  1. Jag önskar att jag hade haft det här receptet när jag skulle baka, jag provade ett annat och jag är inte alls nöjd!

    SvaraRadera
  2. Gör degen i dag, blir till att baka ut i morgon, spännande :)

    SvaraRadera
  3. Nu har jag bakat dessa, väldigt bra och så lättbakade!

    SvaraRadera
  4. Måste återvända och ge bra feedback på ert pepparkaksrecept! verkligen det bästa jag provat. Så goda och dessutom det bästa, lättbakade. Underbar deg att kavla ut!

    SvaraRadera
  5. Antligen har jag hittat ditt recept igen! Anvande detta forra julen och verkligen det basta receptet jag har provat (och jag har provat manga!) Lattbakade, lattkavlade, och underbart goda med mycket kryddor och dessutom den goda nastan kola smaken man far I kopta pepparkakor!!

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig gjort en pepparkaksdeg, utan alltid köpt när barnen ska baka. Men i år tänkte jag att jag ska försöka göra en egen pepparkaksdeg(jag bakar ju allt annat så nog ska jag lyckas med en pepparkaks-deg), men många har sagt att det är svårt osv. Efter att ha läst många recept så ramlade jag på detta och jag säger bara WOW vilka ljuvliga pepparkakor! Supergoda och bra balans med kryddorna. Lättkavlat dessutom. Detta receptet hamnar i min bakbok direkt och kan verkligen rekommenderas!!
    Tack och önskar Er en riktigt God Jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den är väldigt lättkavlad!! Roligt att du gillade den, Amanda.

      Radera
  7. Mycket god smak men.. pepparkaksfigurerna flöt ihop, trots att jag tillsatte mera mjöl !

    SvaraRadera
  8. Fråga. Jag bor i Grekland och kan inte hitta sirao. Vad kan jag anv istället??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag förstår ska det vara möjligt att ersätta med honung. Men då tar man hälften av mängden.

      Radera
  9. Supergod deg, men dessvärre helt omöjlig att hantera och jag fick tillsätta väääldigt mycket mjöl vid utbakningen. Resultatet blev därför smakmässigt "blaskiga" kakor som ändå flöt ihop alldeles för mycket. Begriper verkligen inte hur ni som lyckats med den här degen har gjort... Följde receptet till punkt och pricka.
    /Rutinerad hemmabagare

    SvaraRadera
  10. Varför står det att det ska slås i ett fat, ska det inte vars en bunke eller dylikt?

    SvaraRadera