onsdag 22 februari 2012

Hemmagjord pizza

Helgens söndagsmiddag blev hemmagjord pizza. Första gången jag har gjort egen pizzadeg och det var verkligen värt den lilla extra ansträngningen att göra en jäsdeg istället för på bakpulver. Nästa gång ska vi försöka kavla ut degen ännu tunnare men gott var det. Dessutom gjorde jag pizzasallad till, och det var också supergott! Både receptet på pizzadegen och salladen hittade jag i Allt om mat-kokboken.


Pizzasallad

400 gram vitkål
1 bit purjolök, ca 5 cm
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk strösocker
2 krm svartpeppar

1. Finstrimla kålen med osthyvel eller mandolin. Finhacka purjolöken och blanda med kålen.
2. Tillsätt olja, vinäger, salt, socker och peppar. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter.

Pizzadeg
Till 4 personer

25 gram jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 vetemjöl

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1krm svartpeppar

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör till den lösts upp. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.

2. Sås: Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs löken i olja i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, salt, socker och peppar. Låt såsen koka utan lock i ca 10 minuter. Mixa den slät med mixerstav och låt kallna.

3. Sätt ugnen på 250 grader och kavla ut degen på plåten. Bred över tomatsåsen och strö över ost och valfri fyllning. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Vi har köpt färdiga pizzakit några gånger när vi gjort pizzahemma men det kommer vi nog inte göra igen. Vi fick dessutom väldigt mycket tomatsås över så den har vi lagt i frysen i väntan på nästa pizzacraving.

~Karin

1 kommentar:

  1. Wow.. Gott blir det också. Tack för att du lagt upp denna. Mer sånt :)

    SvaraRadera