fredag 10 februari 2012

Kuvertbröd


Ledig dag är lika med brödbak! Hittade ett recept i Allt om mat, såklart, men dock hade de dinkelmjöl i receptet och det hade vi inte hemma. Tog hälften fint rågmjöl och hälften grovt rågmjöl då jag har lovat sambon att inte handla hem fler mjölsorter för tillfället, vi har en hel hylla i skafferiet full med mjöl.... jag hävdar dock att man aldrig kan ha för många olika sorter..

För 36 bröd

50 gram jäst
5 dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
2 msk rapsolja
5 dl dinkelmjöl fullkorn (300 gram)
6½-7 dl vetemjöl special (390-420 gram)

Pensling
ägg

Garnering
sesamfrön, vallmofrön eller pumpakärnor

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt honung, salt, olja och dinkelmjöl. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Rulla ut till längder och skär varje längd i nio bitar. Forma till runda eller avlånga bullar. Rulla eventuellt kanterna så att de blir spetsiga. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön eller kärnor.

4., Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på gallet.

Väldigt goda och lättbakade, och det funkade alldeles utmärkt med rågmjöl.

~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar