tisdag 30 april 2013

Chokladtårta med vuxensmak

På en irländsk pub för många år sen bjöds det på den här tårtan/kakan. Har haft receptet liggande i säkert femton år utan att det blivit av att baka den. Trots att den var fantastiskt god! Men så hittade jag på lappen när jag städade receptlådan och här är den nu.

Irländsk chokladtårta med smak av whiskey
För 15-20 pers

200 gram choklad 55% (eller om du vill ta blockchoklad)
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl whiskey
1 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
3 ägg delade
75 gram grovmalen mandel
ett par droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl

Glasyr:
100 gram vit choklad
2 msk whiskey
100 gram smör

Bryt chokladen i bitar i en skål, tillsätt whiskey och kaffe. Ställ i ett vattenbad tills det smält och låt det svalna. 
Vispa vitorna till hårt skum med en nypa salt.
Rör socker och ägg vitt och pösigt. Rör ner en äggula i taget och rör kraftigt emellan.
Blanda i chokladblandningen. Sedan mjöl. mandel och bittermandeloljan.
Vänd till sist ner vitorna försiktigt.

Häll i en smord form och grädda i 25-30 min i 175 grader. Jag tog ut min efter 25 min då den började släppa i kanterna. Låt den kallna och bred sedan på glasyren.

Glasyr:
Smält vit choklad och whiskey i vattenbad. Klicka i smöret och rör med en visp tills det svalnat lite då och då. Jag ställde skålen i kallt vatten så gick det lite snabbare.

/Barbro

4 kommentarer:

  1. Vad gott med det låter!

    SvaraRadera
  2. Hejsan, låter super gott. Vad är det för whiskey som man ska använda? Har du några förslag?

    SvaraRadera
  3. Ingen expert på det men jag tog det vi hade hemma...
    den heter Glenfiddich och är en skotsk sådan.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera