måndag 1 april 2013

Citrontårta med marängfrosting

Påskens tårta blev en friskt syrlig citrontårta med tung botten maxad med citronsmak. Söt och fluffig marängfrosting ovanpå. För mig som älskar citron blev det en fantastisk upplevelse, nån tyckte det var för friskt och några tyckte den var helt ok. Dock måste jag säga att det var många moment och det tog mycket tid att få den klar. Så är man inte beredd på det ska man nog tänka till innan men ger sig på den... Jag kommer att göra om den - självklart!!


Börja med botten:
250 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
2 stora ägg + 2 äggulor
(spara vitorna till frostingen)
3 dl gräddfil
rivet skal och saft från 2-3 citroner ca 1 dl
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form med löstagbar botten, 28 cm. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt emellan.
Rör ner gräddfil, citronskal och citronsaft. Sist de torra ingredienserna.
Grädda längst ner i ugnen i 60 minuter. Låt den svalna något.

Under tiden kakan gräddar gör du en citronlag:
rivet skal och saft från 4-5 citroner ca 1,5 dl saft
2 dl socker 
Koka upp och sjud i 3-4 minuter

Dela kakan i 2 bottnar. Stick hål i båda och häll i citronlagen.
Svep in bottnarna i plastfolie och låt dem vila över natten.

Lemon curd:
Gör fyllningen till tårtan:
rivet skal och saft från 4-5 citroner ca 1,5 dl saft
1,5 dl socker
2 ägg och 2 äggulor ( spara vitorna till frostingen)
100 gr smör

Sjud skal, saft och socker tills sockret löst sig. Låt det svalna. Vispa ihop ägg och äggulor och rör ner i citronblandningen. Sjud på svag värme tills det tjocknar. Klicka i smöret.
Låt svalna.

Lägg ihop bottnarna ned curd emellan. Låt vila svalt till nästa dag.

Liten hjälpreda....
 Marängfrosting:
4 äggvitor
2 dl socker
1 krm salt
1 msk pressad citronsaft
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt salt, citron och sockret lite pö om pö. Fortsätt att vispa tills det blir hårt och blankt. Bred marängen över kakan  och dekorera den.
Vi gjorde kanderade citronskivor men det var inte värt besväret....

Och receptet hittade vi tidningen Elle mat & Vin
/ Barbro


5 kommentarer:

  1. Det var verkligen en citronig tårta. Fräscht och gott!!

    SvaraRadera
  2. Hur blir den där marängfrostingen? Stelnar den med tiden, eller är den kletig hela tiden? Funderar på att göra sån på en tårta till helgen.

    SvaraRadera
  3. Gör det!
    Marängfrostingen stelnar något men är egentligen som vispad grädde... den känns inte kletig.

    SvaraRadera
  4. Oo så gott det låter! Friskt och härligt och så gott med marängfrosting!

    SvaraRadera