tisdag 8 april 2014

Glaserad chokladkaka från USA

Från Ray Fares bok United states of cakes kommer det här receptet. Ni som följer vår blogg att vi nu och då bakar hans smarriga bakverk. Och den här sockerkakan är inget undantag. Baka den!
Chocolate espresso bundt cake är det riktiga namnet på kakan.


4 dl vetemjöl -240 g
1 tsk bakpulver -5 g
1 msk vaniljsocker -10 g
1 krm salt -2 g
230 g smör
1,5 dl kakao-60 g
2 msk espressopulver - 15 g - OBS - här tog jag bara 1 tsk
1,5 dl vatten
4,5 dl socker -400 g
2,5 dl gräddfil - OBS - jag tog fil 3% för jag hade ingen gräddfil
2 ägg -110 g - Väg äggen eftersom de är så olika i vikt!

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra noga en sockerkaksform, den behöver vara 23 cm i diameter och minst 10 cm hög.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao, kaffepulver och vatten. Vispa ihop.
Ta bort från plattan och tillsätt socker, gräddfil samt ägg. Blanda väl.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter.
Låt kakan stå och vila 10 minuter innan den stjälps upp.
Låt den svalna helt.

GLASYR:
75 gram smör
1 tsk glykos eller honung - jag tog glykos
100 gram mörk choklad 70 %

Smält allt i ett vattenbad.
Låt det svalna till ljummen temperatur.
Häll över kakan och låt den stelna innan du flyttar kakan till ett fat.

3 kommentarer:

  1. Underbar underbar underbar!

    SvaraRadera
  2. Kan man ersätta espressokaffe för det brukar jag inte ha hemma?

    SvaraRadera
  3. Kaffe behöver man inte alls egentligen. Det är bara för smaken... lika god utan!

    SvaraRadera