torsdag 18 september 2014

Choklad- och kokostårta

Den här tårtan kombinerar två av mina absoluta favoritsmaker - choklad och kokos. Jag vill dock säga att det bör tänkas till på vilken choklad som används till chokladmoussen, används en med alltför hög kakaohalt tar den lätt över hela tårtan. Jag vet att Roy Fares rekommenderar en 55% choklad, för att det inte ska bli alltför bittert är det ett gott råd att följa.



Ingredienser
4st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smör
2 msk kakao

Kokosmousse
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Chokladmoussse
150 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde

Att dekorera med
2 dl vispgrädde (eller mer om man vill)
1 dl rostad kokos (jag valde hallon istället)

1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag ifrån 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den
ena och den mörka i den andra, Grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka
i ca 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar.

6. Kokosmousse: Blanda sockret med Crème fraichen, rör ned kokosen.
Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå
kallt en timme.

7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över
chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan
till en tjock kräm.

8. Bred kokosmoussen över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbotten
och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med vispad grädde och strö rostad kokos över.


1 kommentar: