lördag 15 augusti 2015

Hallon och blåbärstårta med citronkräm


Tårta eller paj är nog mer beskrivande för den här godbiten. God som en tårta hur som helst. Det är ett av recepten som finns med på Allt om mats 8-i-topp-lista för mest populära blåbärsrecept.

Börja med att göra en pajdeg:
1,5 dlvetemjöl
1,5 msk socker
75 gram flagad mandel
75 gram smör

Blanda ihop allt och tryck ut degen i en form ca 20 cm.
Grädda pajskalet i 200 graders värme ca 10 minuter.
Låt skalet kallna.

Fyllning:
1,5 dl lemoncurd
3 dl vispgrädde

Vispa ihop curd och grädde med en elvisp till en fluffig kräm. Bred ut i pajskalet och dekorera med hallon och blåbär eller vilka bär du vill ha....

/Barbro


torsdag 6 augusti 2015

Smördegsrulle med poatatis, Cantadou och västerbottenost




Gott till fisk, kött eller som bufférätt.

1 rulle färdigkavlad smördeg
4-5 stora potatisar
150 gram riven västerbottenost
1 ask cantadou valfri smak t ex vitlök och örter
1 ägg
lite svartpeppar

Sätt ugenen på 225 grader.
Skala och koka potatisen.
Rulla ut smördegen och låte den ligga kvar på smörpappret.
Bred på catadouosten.
Lägg på den pressade potatisen och västerbottenosten, ev lite svartpeppar.

Rulla ihop från långsidan. Skarven nedåt.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda ca 25 minuter tills ytan fått färg.

Man kan om man vill skära i skivor och grädda i bullformar.

torsdag 30 juli 2015

Lax med sauce verte

Sauce verte: 
2 dl matlagningsyoghurt

1/2 påse babyspenat
en knippa dill
1 vitlöksklyfta
2 tsk senap
1/2 tsk socker
smaka av med salt

Mixa spenaten, dillen och den pressade vitlöksklyftan i en mixerbunke tillsammans med lite av matyoghurten till en slät massa. Rör i resten av yoghurten för hand och smaka av med salt. Ev lite svartpeppar. Låt stå kallt.

Grilla eller stek laxen. Koka färskpotatis och stek/grilla sparris.

lördag 25 juli 2015

Jordgubbssås till glass

Vi passade på att göra ett gott tillbehör till t ex glass när vi plockat jordgubbar. Läste om det i Ebba von Sydows blogg. Supergott och enkelt! Bara att frysa in i små burkar och ta upp vid behov.

 Fyll en blender med jordgubbar och tillsätt 1/2 dl socker.





Hilda 2 år vill gärna vara med och hjälpa till och allra helst smaka förstås....

måndag 20 juli 2015

Fransk marängtårta med jordgubbar



I förra veckan när vi varit till Ulva och plockat jordgubbar bakade vi en tårta. Den här gången blev det Leilas fanska marängtårta. Många moment i tillagandet av marängen och det var det verkligen värt. Härligt seg maräng med smak av choklad.

Vi gjorde en halv sats av receptet som kommer här och det blev ändå mycket maräng.,


7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
50 gram mandelspån

3 dl vispgrädde
jordgubbar

Blanda äggvita, salt och socker i en rostfri bunke.
Sätt bunken över ett vattenbad och vispa för hand tills den har en temperatur på ca 60-65 grader.
Vispa marängen med elvisp (vi körde den i kitchen aid) tills den svalnat.
Under tiden smält chokladen och rosta manelsånen i en torr stekpanna.

Blanda i det mesta av mandelspånen och chokladen så att marängen blir marmorerad.
Klicka ut smeten till en tjock och lite slarvig rund tårtbotten på ett bakplåtspapper. Strö över det sista av mandeln.

Grädda i 175 grader i ca 1 timme. Smeten ska vara lite seg i mitten.

När den svalnat är det bara att lägga på vispad grädde och de bär man önskar.

Jättegod!!

Sofie och Barbro



onsdag 8 juli 2015

Rabarberlemonad

Har du gott om rabarber men börjar tröttna lite på paj? Då tycker jag att du ska prova att göra en läskande rabarberlemonad!

I det här receptet skapar du en syrup som sedan blandas med kolsyrat vatten i önskad mängd, beroende på hur mycket smak av lemonaden du vill ha. Otroligt gott och fräscht, för att inte tala om hur vacker den blir ....



Rabarberlemonad med smak av citrongräs och lime

Cirka 1 liter

1 citrongräs
500 gram rabarber
4½ dl strösocker
4 dl vatten
2 dl färskpressad limejuice (ungefär 6 st)
½ tsk citronsyra

Banka på citrongräset med baksidan av en kniv eller med en mortel. Strimla citrongräset och koka ihop med rabarber skurna i bitar, socker och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och låt svalna under en ren kökshandduk. Låt den stå tills den är helt avsvalnad, för att hinna ta så mycket smak som möjligt av rabarbern. Blanda med lime och citronsyra. Sila först genom en finmaskig sil och sedan genom en silduk. (Jag silade bara genom silen, äger ingen silduk och det blev bra ändå!) Fyll syrupen i väl rengjorda glasflaskor och förvara i kylen.

På ett ungefär kan man ta 1-1,5 msk syrup till 2 dl kolsyrat vatten, man får smaka av helt enkelt.  Och glöm inte att fylla glaset med is så blir det ännu godare!

onsdag 20 maj 2015

Chili

Vi testade ett recept från Markus Aujalay, en chili som fick koka i många timmar. Otroligt gott var det. Inte så stark dock, vill man ha mer hetta så bör man öka på mängden chili. Vi tyckte också att mängden tillbehör var snålt tilltaget så vi ökade på och adderade även gurka och majs. Till sist lät vi chilin koka minst dubbelt så lång tid som receptet säger, köttet blev då extra mört och härligt.



För 4 portioner:


1 tsk chiliflakes
2 st lagerblad
1 tsk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk timjan
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 dl barbecuesås
1 burk konserverade hela tomater
1 burk ljust öl (33 cl)
2 st gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
150 g sidfläsk, i små tärningar
rapsolja
1 msk kakao
1 msk mald spiskummin
2 msk tomatpuré
1 st röd chili finhackad
1 st grön chili finhackad
800 g högrev i grova bitar


1. Skär köttet i grova bitar. Tärna sidfläsket smått. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka chilin.

2. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao, spiskummin, paprikapulver, timjan, oregano, chiliflakes och lagerblad. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med salt och peppar efter smak.

3. Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, ca 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.



Tillbehör:
 1 avokado
1 kruka färsk koriander
1 paket tortillabröd
0,5 st salladshuvud
1 tomat
1 rödlök

Skölj och strimla salladen och skölj och tärna tomaten. Skala och finhacka rödlöken och skär avokadon i skivor. Skölj och grovhacka koriandern. Lägg upp alla tillbehör i skålar.












 







 

 















fredag 15 maj 2015

Knäckig äppelpaj med råkräm

Det här är ett riktigt smarrigt recept från Leila Lindholm.  Blir bra varje gång! Jag har använt 2 äpplen i stället för det rekommenderade i recepetet och har gjort hälften så mycket av råkrämen.

Mycket mycket gott!



Äppelpaj:
  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 4-5 syrliga svenska äpplen
  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen
  1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
 
Råkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 3 ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

//Sofie

torsdag 26 mars 2015

Våfflor


Igår var det våffeldagen och jag ville prova ett nytt recept. Det blev det här som är utan ägg. De blev frasiga och mer matiga än de våfflor jag brukar grädda. De kommer absolut att tillagas igen. Ett bra recept!

150 gram smält smör
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

Det är bara att vispa ihop allt och låta smeten svälla en stund. Det tar något längre tid att grädda än de våfflor jag brukar göra. Smeten blir riktigt tjock....

onsdag 25 mars 2015

Nötig cheesecake

 
 
 
Den här cheesecaken kan med fördel förberedas ett par dagar före den ska serveras, den blir godare och godare för var dag som går.
 
75 g smör
200 g digestivekex
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker
1 burk hasselnötskräm (à ca 350 g)
2 dl rostade hasselnötter                                     
ev 50 g nougat till garnering

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Krossa kexen till smulor med fingrarna, mixa dem fint i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 
  3. Lägg smulorna i en bunke och rör ner smöret. 
  4. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
  5. Vispa färskost och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Häll krämen över bottnen.
  6. Grovhacka nötterna och strö över. Ringla ev smält nougat över.
  7. Låt cheesecaken vila i kylen minst 3 timmar.