Ett salladsrecept inkasserat av en kollega. Rödkål i kombination med wasabi blev så gott. Receptet är hämtat ur boken "Sallader året om.
1/2 rödkål
1 granatäpple
2 äpplen
1 stort knippe koriander (jag tog romansallad)
1 dl saltade cashewnötter
Wasabivinägrett
1 msk wasabipasta
1/2 dl äppelcidervinäger (jag tog vitvinsvinäger)
1 tsk flytande honung ( jag tog 1 msk)
1 dl kallpressad olivolja
havssalt och svartpeppar
Vinägrett: Rör samman wasabi, vinäger, honung, salt och peppar.
Vispa ner olivoljan, starta med en tunn stråle och fortsätt vispa tills det tjocknat.
Smaka av med salt och peppar. Gör den stark för kålen suger åt sig mycket av smaken.
Strimla rödkålen mycket tunt. Banka ur kärnorna ur granatäpplet. Kärna ur äpplena och skär i fina klyftor. Hacka koriandern. Blanda ihop nötter och allt tillsammans med vinägretten.
Efter ett dygn i kylen har hettan reducerats mycket...
Barbro
söndag 13 januari 2019
fredag 7 december 2018
Marängbrownie
Såå smarrig brownie, ännu bättre dagen efter så klart! Roy Fares recept:
Brownie:
100 g mörk choklad (jag tog 55%)
150 g smör
2 rumsvarma ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smöra en rund springform (22 cm i diameter) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten och på sidorna av formen.
3. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och lägg i den hackade chokladen. Blanda runt så att chokladen smälter och ställ kastrullen åt sidan.
4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker lite lätt. Blanda i smör- och chokladblandningen. Sikta därefter ner de torra ingredienserna. Blanda med en slickepott till en slät och fin smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Marängtäcke:
4 st äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggvitorna till ett härligt skum med elvisp. Vispa sedan i sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en fast och fin maräng. Vänd ner majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Täck chokladkakan med marängen fått en fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
Servera med glass om du vill. Enjoy!
Brownie:
100 g mörk choklad (jag tog 55%)
150 g smör
2 rumsvarma ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smöra en rund springform (22 cm i diameter) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten och på sidorna av formen.
3. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och lägg i den hackade chokladen. Blanda runt så att chokladen smälter och ställ kastrullen åt sidan.
4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker lite lätt. Blanda i smör- och chokladblandningen. Sikta därefter ner de torra ingredienserna. Blanda med en slickepott till en slät och fin smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Marängtäcke:
4 st äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggvitorna till ett härligt skum med elvisp. Vispa sedan i sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en fast och fin maräng. Vänd ner majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Täck chokladkakan med marängen fått en fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
Servera med glass om du vill. Enjoy!
Etiketter:
choklad,
Efterrätter,
Kladdkaka,
Mjuka kakor
fredag 9 november 2018
Krämig tomatsoppa
Jag hittade ett recept på tomatsoppa i tidningen Land. Min bild gör den inte alls rättvisa tyvärr.
4 portioner
6 kvisttomater
1 stor gul lök
2 morötter
1/2 chili
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
6 dl vatten
1 tsk flytande honung
1 buljongtärning grönsak
salt och peppar
lite torkad oregano
Om man vill kan man göra en topping så blir det lite festligare. Men den är jättegod även utan.
Topping:
Strö över rostad mandelspån och smulad fetaost. Dekorera med en kvist färsk timjan.
Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar.
Hacka lök och riv morötterna grovt.
Finhacka vitlöken.
Fräs dessa i lite olivolja några minuter.
Tillsätt vatten, honung, buljongtärning och kryddor.
Låt soppan puttra några minuter.
Mixa soppan slät, häll tillbaka i kastrullen och låt den få ett uppkok. Balansera av den med lite vitvinsviäger, jag hade i ca 2 tsk. Smaka av med salt och peppar.
4 portioner
6 kvisttomater
1 stor gul lök
2 morötter
1/2 chili
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
6 dl vatten
1 tsk flytande honung
1 buljongtärning grönsak
salt och peppar
lite torkad oregano
Om man vill kan man göra en topping så blir det lite festligare. Men den är jättegod även utan.
Topping:
Strö över rostad mandelspån och smulad fetaost. Dekorera med en kvist färsk timjan.
Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar.
Hacka lök och riv morötterna grovt.
Finhacka vitlöken.
Fräs dessa i lite olivolja några minuter.
Tillsätt vatten, honung, buljongtärning och kryddor.
Låt soppan puttra några minuter.
Mixa soppan slät, häll tillbaka i kastrullen och låt den få ett uppkok. Balansera av den med lite vitvinsviäger, jag hade i ca 2 tsk. Smaka av med salt och peppar.
Etiketter:
Snabb vardagsmat,
Soppa,
Tomater,
Vegetariskt
lördag 3 november 2018
Svart trumpetsvamp
I år har jag haft lyckan att hitta den här delikatessen vid två tillfällen och det tillhör inte till vanligheterna där jag bor. Den svarta goda trumpetsvampen!
Ingredienser:
4 portioner tagliatelle
1 liter färsk trumpetsvamp
1 schalottenlök (jag tog två)
1 klyfta vitlök
1 dl vitt vin
1 dl grädde
4 msk hackad persilja
100 gram parmesan
salt och svartpeppar
några matskedar smör
1. Koka upp pastavatten och koka pastan.
2. Dela svamparna grovt.
3. Skala och hacka lökarna fint.
4.Hatta upp en panna och tillsätt smör, lök, vitlök och svampen. Fräs några minuter under omrörning.
5. Tillsätt vin och grädde och låt koka upp.
6. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.
7. Riv parmesanosten och servera som tillbehör eller blanda i lite.
Så makalöst gott!
Ingredienser:
4 portioner tagliatelle
1 liter färsk trumpetsvamp
1 schalottenlök (jag tog två)
1 klyfta vitlök
1 dl vitt vin
1 dl grädde
4 msk hackad persilja
100 gram parmesan
salt och svartpeppar
några matskedar smör
1. Koka upp pastavatten och koka pastan.
2. Dela svamparna grovt.
3. Skala och hacka lökarna fint.
4.Hatta upp en panna och tillsätt smör, lök, vitlök och svampen. Fräs några minuter under omrörning.
5. Tillsätt vin och grädde och låt koka upp.
6. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.
7. Riv parmesanosten och servera som tillbehör eller blanda i lite.
Så makalöst gott!
Etiketter:
Festligt,
Kantareller,
pasta,
Snabb vardagsmat,
Svamp,
Vegetariskt
lördag 22 september 2018
Smörstekt torskrygg med svamp och rotselleri
I min familj är vi dåliga på att äta fisk, och vi är minst lika dåliga på att tillaga fisk. Så jag letade fram ett lite tjusigare och mer avancerat recept för att se om barnen kunde övertygas om att fisk kan vara gott. Det ena barnet gav tummen upp, den andra fortsätter med sin skeptiska hållning till fisk.
Receptet kommer från Erik Hammars bok Min franska matresa. En riktigt god fiskrätt, lite komplicerad men med högt fokus så gick galant, denna kommer att göras igen hos oss vid något festligare tillfälle eller som söndagsmiddag. Den ugnsbakade sellerin däremot kommer att bli tillbehör till vardagsmaten framöver.
Ingredienser:
Till fisken:
4 bitar torskrygg
1 l vatten
1 dl salt
2 msk rapsolja
2 msk smör
nymalen svartpeppar
Till svampskummet:
5 dl fiskbuljong (jag tog tärning)
200 g rivna champinjoner
2 kvistar timjan/1 tsk torkad
3 grovhackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
0, 25 citron
3 msk smör
flingsalt
Till ugnsbakad selleri:
1 rotselleri, skalad och tärnad i 2x2 cm
2 msk rapsolja
2 kvistar timjan (jag tog torkad)
2 msk smör
Till stekta svampen:
300 g rensad skogssvamp
1 msk rapsolja
2 msk smör
flingsalt, nymalen svartpeppar
Till servering:
80 g forellrom eller laxrom
Receptet kommer från Erik Hammars bok Min franska matresa. En riktigt god fiskrätt, lite komplicerad men med högt fokus så gick galant, denna kommer att göras igen hos oss vid något festligare tillfälle eller som söndagsmiddag. Den ugnsbakade sellerin däremot kommer att bli tillbehör till vardagsmaten framöver.
Ingredienser:
Till fisken:
4 bitar torskrygg
1 l vatten
1 dl salt
2 msk rapsolja
2 msk smör
nymalen svartpeppar
Till svampskummet:
5 dl fiskbuljong (jag tog tärning)
200 g rivna champinjoner
2 kvistar timjan/1 tsk torkad
3 grovhackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
0, 25 citron
3 msk smör
flingsalt
Till ugnsbakad selleri:
1 rotselleri, skalad och tärnad i 2x2 cm
2 msk rapsolja
2 kvistar timjan (jag tog torkad)
2 msk smör
Till stekta svampen:
300 g rensad skogssvamp
1 msk rapsolja
2 msk smör
flingsalt, nymalen svartpeppar
Till servering:
80 g forellrom eller laxrom
11. Blanda salt och vatten och mixa med stavmixer
tills saltet är upplöst.
22. Lägg torskbitarna i en bunke eller form och häll
över saltlagen så att den täcker. Låt stå 10–15 minuter.
33. Torka fisken med lite hushållspapper och ställ
åt sidan.
44. Värm upp fiskbuljongen och lägg i svamp och
timjan. Låt sjuda i minst 15 minuter. Värm en kastrull och fräs löken mjuk i 2
matskedar smör utan att den tar färg. Häll på vinet och låt det reducera till
hälften.
55. Sila över svampbuljongen till vitvinskoket genom
en finmaskig sil och reducera tills ca en tredjedel återstår. Sila bort löken
och tillsätt grädden. Smaka av med salt och citron. Gå ner med 1 matsked smör
och mixa skummig precis innan servering.
66. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda upp
rotselleritärningarna med rapsolja i en ugnssäker form. Lägg i timjankvistar
och klicka ut smöret. Baka i ugnen i ca 20–30 minuter, tills rotsellerin är
mjuk rakt igenom.
77. Lägg svampen i en torr stekpanna och sätt på
medelvärme. Lägg i en nypa salt och stek tills all vätska försvunnit. Gå ner
med 1 matsked rapsolja och stek krispig. Avsluta med en klick smör och smaka av
med salt och peppar.
88. Hetta upp en stekpanna på hög medelvärme. Gå ner
med rapsoljan och stek torskbitarna på skinnsidan i ca 4 minuter. Vänd på
fisken och gå ner med smöret. Ös fisken med smöret i ca 2 minuter, eller tills
innertemperaturen är 42 grader. Ge torsken några drag svartpeppar.
99. Servera genast och dekorera runtom med svamp,
rotselleri och forellrom. Avsluta med den skummiga såsen.
måndag 17 september 2018
Marängbrownie
Kladdkaka 2.0! Recept av Roy Fares och det föll mig i smaken minst sagt! Enkel att göra och perfekt att göra i förväg, jag tyckte att den var godast dagen efter att den bakades.
Chokladkaka:
100 g mörk choklad 55%
150 g smör
2 rumsvarma ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Smöra en rund springform (22 cm i diameter) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten och på sidorna av formen.
3. Hacka chokladen. Smält smöret och häll i chokladen i det smälta smöret. Blanda runt så att chokladen smälter och ställ kastrullen åt sidan.
4. Vispa ägg, socker och farinsocker lite lätt. Blanda i smör- och chokladblandningen. Sikta sedan ner de torra ingredienserna. Blanda med en slickepott till en fin och jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 17-20 min. Ta ut och låt svalna helt.
Marängtäcke:
4 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa äggvitorna till ett skum. Vispa sedan i lite av sockret i taget, fortsätt vispa till en fin och fast maräng. Vänd mer majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Täck chokladkakan med maräng och grädda tills marängen fått en fin färg, några minuter krävs bara. Ta ut och låt svalna helt.
4. Servera med vaniljglass.
5. NJUT!
Chokladkaka:
100 g mörk choklad 55%
150 g smör
2 rumsvarma ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Smöra en rund springform (22 cm i diameter) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten och på sidorna av formen.
3. Hacka chokladen. Smält smöret och häll i chokladen i det smälta smöret. Blanda runt så att chokladen smälter och ställ kastrullen åt sidan.
4. Vispa ägg, socker och farinsocker lite lätt. Blanda i smör- och chokladblandningen. Sikta sedan ner de torra ingredienserna. Blanda med en slickepott till en fin och jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 17-20 min. Ta ut och låt svalna helt.
Marängtäcke:
4 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa äggvitorna till ett skum. Vispa sedan i lite av sockret i taget, fortsätt vispa till en fin och fast maräng. Vänd mer majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Täck chokladkakan med maräng och grädda tills marängen fått en fin färg, några minuter krävs bara. Ta ut och låt svalna helt.
4. Servera med vaniljglass.
5. NJUT!
Etiketter:
choklad,
Efterrätter,
Kladdkaka
tisdag 11 september 2018
Äppelpizza med mandel
Den goda pizzadegen från Leila som jag bloggade om nyligen gav mersmak, så vi testade för första gången att göra en dessertpizza. Även detta är ett recept från Leilas bok One more slice.
För 8 små pizzor:
0,5 sats pizzadeg (se tidigare inlägg)
50 g smör till stekning
8 små äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1 burk ricottaost
200 g mandelmassa
50 g mandelspån
Florsocker
Vaniljglass
Göra pizzadegen och låt jäsa.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och klyfta äpplena, stek dem sedan gyllene i smör, strösocker och kanel.
Kavla ut degen tunt och bred på ett tunt lager ricottaost och riv över mandelmassa.
Fördela de stekta äppelklyftorna över pizzorna och strö över lite mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Pudra över pizzan med lite florsocker (det hoppade jag över).
Servera med vaniljglass.
Riktigt smarrigt!
För 8 små pizzor:
0,5 sats pizzadeg (se tidigare inlägg)
50 g smör till stekning
8 små äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1 burk ricottaost
200 g mandelmassa
50 g mandelspån
Florsocker
Vaniljglass
Göra pizzadegen och låt jäsa.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och klyfta äpplena, stek dem sedan gyllene i smör, strösocker och kanel.
Kavla ut degen tunt och bred på ett tunt lager ricottaost och riv över mandelmassa.
Fördela de stekta äppelklyftorna över pizzorna och strö över lite mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Pudra över pizzan med lite florsocker (det hoppade jag över).
Servera med vaniljglass.
Riktigt smarrigt!
Etiketter:
Efterrätter,
mandelmassa,
pizza,
Äpplen
fredag 7 september 2018
Calzone
Testade att göra egen calzone häromveckan, det var ju väldigt enkelt och väldigt gott! Testade Leilas recept från boken One more slice.
Till 4 stora pizzor:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt socker, salt och olja.
Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i ca tio minuter tills den är elastisk.
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
Smaksätt med valfri fyllning, vi använde 200 g tärnad rökt skinka, 250 g skivad mozzarella, 150 g riven parmesanost och oregano. Strö ingredienserna på ena halvan.
Pensla med lite vatten runt kanten och vik den andra halvan över, nyp fast kanterna.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Till 4 stora pizzor:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt socker, salt och olja.
Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i ca tio minuter tills den är elastisk.
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
Smaksätt med valfri fyllning, vi använde 200 g tärnad rökt skinka, 250 g skivad mozzarella, 150 g riven parmesanost och oregano. Strö ingredienserna på ena halvan.
Pensla med lite vatten runt kanten och vik den andra halvan över, nyp fast kanterna.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Inte så vacker men väldigt god!
Etiketter:
pizza
måndag 3 september 2018
Sirapsbröd
Det här är mina barns absoluta favoritbröd! Ett bröd där alla ingredienser vara rörs ihop och sedan gräddas i brödformer.
Blanda först:
1 liter rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
Blanda sedan 5 dl filmjölk och 3 dl mörk sirap, rör sedan ihop med de torra ingredienserna. Fördela i två smorda (med rapsolja) brödformar och grädda 50-60 minuter i 175 grader. Ta upp bröden från formarna efter ett par minuter och låt svalna på galler.
Skär dig snabbt en bit bröd och bre smör på, extra smarrigt när smöret smälter på det ljumma brödet!
Blanda först:
1 liter rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
Blanda sedan 5 dl filmjölk och 3 dl mörk sirap, rör sedan ihop med de torra ingredienserna. Fördela i två smorda (med rapsolja) brödformar och grädda 50-60 minuter i 175 grader. Ta upp bröden från formarna efter ett par minuter och låt svalna på galler.
Skär dig snabbt en bit bröd och bre smör på, extra smarrigt när smöret smälter på det ljumma brödet!
Etiketter:
Matbröd
fredag 31 augusti 2018
Grötbröd
Det här är ett gott och enkelt bröd att göra. Blev lite torrt följande dag (trots att inte hade i allt mjöl) men jag fryser alltid ned skivor av brödet och lägger in i micron en kort stund för att få känslan av nybakat bröd till frukost.
Receptet kommer från boken Sommar med Systrarna von Sydow.
3 dl vatten
1,5 dl havregryn
2 tsk salt
Koka gröten och låt svalna till 37 grader eller använd gröt som blivit över.
0,5 paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk honung
18 dl vetemjöl special
Smula jäst i en bunke, häll på det ljumma vattnet och rör om. Tillsätt olja, honung och gröt. Blanda ner hälften av mjölet och sedan lite i taget tills degen börjar släppa från skålen och inte kladdar. Jäs en timme.
Forma två bröd och låt jäsa på en plåt i en timme. Sätt ugnen på 225 grader.
Etiketter:
Matbröd
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)