måndag 19 oktober 2009

Kolatårta

Firade svärfars 80-års dag i helgen. Jag hade fått äran att ordna en tårtbuffé till kalaset. Fyra olika tårtor blev det. Det här var den enklaste av dem men fick många lovord av gästerna. Jag dubblade receptet och gräddade den i långpanna.
Receptet kommer från Martina, en kokerska på ett daghem jag arbetade på son nyexaminerad förskollärare. Den är glutenfri.
Kola-tårta

Botten:
150 gskållad och mald mandel
1,5 dl socker
5 äggvitor

Vispa vitorna till hårt skum. Blanda mandel och socker och vänd ner försiktigt.
Bred ut smeten på ett väl smort bakplåtspapper, till en tjock kaka stor som en tallrik.
Grädda i 175 grader tills den är ljusbrun. Kakan flyter ut under gräddningen men trycks ihop med hjälp av en stekspade när den är halvgräddad.

Kolasås:

1 dl vispgrädde
1 dl kaffegrädde
1 dl socker
o,5 dl sirap

Kokas till den är tjockflytande.
Bred den kalla såsen över bottnen och låt den stå svalt några timmar eller över natten.

3 dl vispad grädde bredes ovanpå när den ska serveras. Sikta över kakao.
(jag hackade en dubbeldajm eller var det två... istället)

~~ Barbro ~~

9 kommentarer:

  1. den där kolatårtan har jag också bakat, såååå god! jag fick receptet av min mamma, hon kallar den för rörträsktårta tror jag. :)

    SvaraRadera
  2. Men vilken fantastisk kolatårta, läste igenom receptet, verkar enkel att göra också! Kan mycket väl tänka mig att testa den!! Gott!

    SvaraRadera
  3. Ser supersmaskig ut. Ofta är ju det enkla det som blir godast =)

    SvaraRadera
  4. Mmm, det där ser ut att vara riktigt smarrigt!

    SvaraRadera
  5. Hej
    Jag undrar om receptet är dubblat, eller ska man dubbla det du skrivit för att göra i långpanna ?

    Mvh Anna

    SvaraRadera
  6. Hej Anna!
    Receptet är inte dubblat, om du läser igen står det att det ska bredas ut i storlek av en tallrik.

    Men den går åt försvinnande fort och är inte alls mäktig så om ni är några så skulle jag rekommendera att du dubblar.

    SvaraRadera
  7. Denna tårta känner jag igen och den är så god!! Frågan är.. Vi blir 21 pers på kalaset som jag ska baka till. Räcker det med en långpanna då tro?? Är ju bara 1 lager tänker jag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte chansa på det. Man tar stora bitar eftersom den är är tunn. Dubbla receptet om du ska göra den i storlek av långpanna. Den är mycket god!

      Radera