söndag 10 januari 2010

Danska rågbröd

För några år sedan introducerade Sofie ett bröd som vi kallar Dansken, efter ett recept hon fick av en kollega. Danskt rågbröd, när det är som bäst! Det är ett väldigt speciellt bröd, det tar lite tid och ansträngning att göra men det är värt varenda minut. Brödet är så gott att det enda man behöver är lite smör, inget pålägg behövs. Efter att ha läst mig igenom Den hemlige kocken hemma hos mamma var min första reaktion "Jag ska aldrig köpa bröd igen, jag ska baka så jag vet vad det är jag äter". Sagt och gjort.... Här kommer det fantastiska receptet:

-->
Dag 1
Ingredienser
5 dl kokande vatten
4 dl krossad råg
3 dl solrosfrön
0.75 dl linfrön
0.75 dl mald spiskummin
2 msk salt
Gör så här:


Lägg samtliga ingredienser i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och ställ den åt sidan.
-->
-->
Dag 2
500 g 5 dl Vatten
300 g 2 dl Mörk rödsirap
600 g 10 dl Grovt rågmjöl
300 g 5 dl Vetemjöl
60 g 1,2 pkt Jäst
Gör så här:
1) Blanda samtliga ingredienser med blandningen från dag 1.
2) Kör degen på mellanväxeln i 30 min/arbeta degen med träslev i 40 min
3) Olja och mjöla (rågmjöl) två avlånga formar (ca 30 * 13 cm)
4) Fyll formarna till två tredjedelar, mjöla med rågmjöl och platta till dem med en sked
5) Låt formarna stå i cirka 30 min
6) Sätt ugnen på 250 grader
7) Sätt in formarna och spraya in vatten
8) Sänk temperaturen till 210 g och låt brödet stå inne i minst 90 minuter
9) Om brödet börjar bli svart på ytan, lägg på aluminiufolie när det är 20 min kvar. Brödet innehåller mycket vätska och det kan stå inne längre än 90 min. Då är det nödvändigt med foliet för att inte brödet ska bli bränt.
10) Ta ut brödet ur formarna, låt dem svalna.
Har man ingen assistent får man röra för hand...

Så här fint blev det, nu är det uppskivat och nerfryst så det ska räcka så länge som möjligt!

~Karin


2 kommentarer:

  1. Åh det var för länge sedan jag gjorde det där, mmm!

    SvaraRadera