-->
Dag 1
Ingredienser
5 dl kokande vatten
4 dl krossad råg
3 dl solrosfrön
0.75 dl linfrön
0.75 dl mald spiskummin
2 msk salt
Lägg samtliga ingredienser i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och ställ den åt sidan. -->
-->
Dag 2
500 g 5 dl Vatten
300 g 2 dl Mörk rödsirap
600 g 10 dl Grovt rågmjöl
300 g 5 dl Vetemjöl
60 g 1,2 pkt Jäst
Gör så här:
1) Blanda samtliga ingredienser med blandningen från dag 1.
2) Kör degen på mellanväxeln i 30 min/arbeta degen med träslev i 40 min
3) Olja och mjöla (rågmjöl) två avlånga formar (ca 30 * 13 cm)
4) Fyll formarna till två tredjedelar, mjöla med rågmjöl och platta till dem med en sked
5) Låt formarna stå i cirka 30 min
6) Sätt ugnen på 250 grader
7) Sätt in formarna och spraya in vatten
8) Sänk temperaturen till 210 g och låt brödet stå inne i minst 90 minuter
9) Om brödet börjar bli svart på ytan, lägg på aluminiufolie när det är 20 min kvar. Brödet innehåller mycket vätska och det kan stå inne längre än 90 min. Då är det nödvändigt med foliet för att inte brödet ska bli bränt.
10) Ta ut brödet ur formarna, låt dem svalna.
Så här fint blev det, nu är det uppskivat och nerfryst så det ska räcka så länge som möjligt!
~Karin
Det bästa brödet ever!
SvaraRaderaÅh det var för länge sedan jag gjorde det där, mmm!
SvaraRadera