lördag 16 januari 2010

Charlottenlunds chokladchock


Jag satt och tittade på Halvåtta hos mig i torsdags och då gjordes denna tårta till efterrätt. Testade den idag. Mäktig men god, det krävs lite grädde och några frukter som tillbehör. Glutenfri!

Tillägg: Som många andra tårtor - bättre dagen efter!

Botten
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
smör

Chokladkräm
4 st äggulor
1 dl mellangrädde
1 dl socker
100 g mörk blockchoklad
150 g margarin
50 g rostad flagad mandel

1. Botten: Riv mandelmassa grovt. Vispa äggvitor till hårt skum och blanda samman. Rita ut 2 st ringar på bakplåtspapper t ex efter en mattallrik och smörj med smör. Bred ut massan jämt och grädda rundlarna i 175 grader i ca 15 min. Ta ut och låt svalna.
2. Chokladkräm: Sjud upp gulor, grädde och socker. Lägg ner blockchoklad i bitar sedan fettet, låt sjuda några minuter (ej koka). Ta av och låt krämen svalna.
3. Bred ut krämen mellan och ovanpå mandelbottnarna. Garnera med rostad flagad mandel.
4. Servera med olika bär el frukter samt lättvispad grädde.

3 kommentarer:

  1. Mmm, den där suktade jag också efter när jag såg programmet. Ser himla smaskig ut.

    SvaraRadera
  2. Hade de verkligen margarin och inte smör i fyllningen? "Margarinkräm" låter väldigt mycket äckligare än "smörkräm"...

    SvaraRadera
  3. Jag brukar för det mesta byta ut margarinet mot smör vad jag än bakar. Men det är väl en smaksak.

    Å ja, de hade margarin....

    SvaraRadera