lördag 30 januari 2010

Kyckling Limone & Limepaj

Idag blev det italienskt tema hemma hos oss.
Eftersom det är citrus-tider passar de här rätterna fint.
Båda är underbart goda!
Dofterna är obeskrivbara...


Kyckling Limone
Bryn portionsbitar av kyckling i lite smör och olja så att kycklingen får fin färg.
Salta och peppra.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form.

Skär purjolök och bitar på snedden och lägg i.
1 zucchini i avlånga bitar, 1 liten citron i bitar likaså.
6 vitlöksklyftor (oskalade)
Droppa över olivolja.
Slå på 2 dl hönsbuljong blandat med lite flytande honung.
( jag tog 0,5 dl fond och 1,5 dl vatten och honung)

Stick ner rätt mycket av färsk timjan mellan bitarna.

Sätt in formen i 200 graders värme i ca 30 minuter. Dekorera med lite ny timjan...

Idag hade jag lite bråttom och då tog jag kycklingfilé som skar i mindre bitar. Men det går bra med vilka kycklingdelar som helst.

Det blev en efterrätt av citrus också.

Limepaj
Gör en pajdeg:
150 g smör
3 msk socker
2,5 dl vetemjöl

Tryck ut degen i en form och ställ in den i kylen en stund.
Grädda den sen 10 minuter i 175 grader.

Under tiden vispas fyllningen med elvispen: ( Alla ingredienser i på en gång)

1 dl pressad limesaft (ca 5 lime)
3 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Häll i blandningen och grädda vidare i 150 grader i 30 minuter.
Håll lite koll på den så att den inte blir för brun.
Bör kallna tycker jag innan den mumsas upp!
Jag gillar den naturell men vissa här i familjen vill både vaniljglass och vispad grädde till...

6 kommentarer:

  1. Tack! Den kycklingen ska jag pröva. Älskar att ha citron i maten, t ex att pressa över en stekt köttbit, mums!

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du kommer att gilla den! Jag gillar när det är enkelt att laga mat.

    SvaraRadera
  3. Jätte kul att du vill vara med och tävla hos mig:)!

    SvaraRadera
  4. Limekycklingen blev en hit, Jonatan m kompisar rensade formen. Jag kommer att laga denna ratt flera ganger!

    SvaraRadera