Igår lagades det kolor i mängder i mitt kök. Receptet kommer från Leilas jul och det var fantastiskt gott! Mamma och jag gjorde två olika smaker: choklad och ingefära. På recept.nu finns ännu fler smakvariationer, till exempel kardemumma och lime. Smaskens!
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
Chokladkola: 2 msk kakao
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. ( För oss tog det en timme innan kolan var klar).
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Perfekt gå-bort-present!
/Sofie
Åh, vad goda de blev, ska göra en sats hemma också. Det här är nåt för dig, Karin! Du som gillar chokladkola...
SvaraRaderaJag gjorde dem förra året men det är det visst ingen som kommer ihåg.
SvaraRadera