torsdag 24 mars 2011

Goda bagels.

Efter att ha blivit bortskämd med goda Kaliforniska bagels hos svägerska Lisa som bor med sin familj utanför San Francisco är jag helt såld på dessa bröd. Dela bröden och in i brödrosten, ost och favoritmarmeladen... så gott! Hos Lisa äter man dem rostade men  med philadelphiaost på. Det är helt ok det också.

Jag har länge tänkt provbaka men det har inte blivit av - förrän nu.

Bagels
Till 12 bagels behövs;

25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
12-13 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet tillsammans med salt och honung.
Jag tillsatte det mesta av mjölet och lät assistenten stå och bearbeta den minst 5 minuter.
Jäsningen tog ca 1 timme.
Dela degen i 12 bitar och forma dessa till en rund bulle och platta till den något.
Gör ett hål i mitten med ett mjölat finger och dra åt sidorna. Du kan snurra runt dem på fingret om du vill.
Lägg bröden på ett mjölat bakplåtspapper.

Jäs igen så där 45-50 min.

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en kastrull med vatten.
Lägg 2-3 i taget och låt dem koka 1-2 minuter på varje sida.

Ta upp dem och låt dem torka till på en bakhandduk.
Pensla dem med äggvita och ha på vallmofrön, sesamfrön, ost eller vad du vill som smaksättare.
Grädda i ca 25 minuter.

Detta var första men inte sista gången. Jättenöjd.

Barbro

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Har du något bra tips för att få "rätt" form på dem , mina jag gör blir liksom aldrig riktigt runda...
    //Lottzy

    http://matlottzy.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Jag älskar bagels, brukade köpa dem till frukost på McDonalds och ibland har Lidl dem,men de slår inte nybakta förstås..

    SvaraRadera