tisdag 10 maj 2011

Omelett med räkstuvning...

...eller äggröra med räksås?

För någon vecka sedan provade jag att göra ett av Leif Mannerströms recept som deltagarna lagade i Sveriges mästerkock. Det gick så där. Receptet kommer från recept.nu, där också den här bilden på hur det borde se ut kommer från.



För 1 portion behöver man ha:

Omelett 3 st ägg
1 msk vatten
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Smör att steka i

Räkstuvning 1.5 hg räkor med skal
1 st schalottenlök
2 msk vitt vin
1 tsk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 klick smör, ca 30 g
1 knippe dill

Och man skulle göra så här:

1. Omelett
Blanda alla ingredienser utom smöret och vispa lätt med gaffel så att den inte blandas för hårt.

2. Räkstuvning
Skala räkorna, spara skalen.

3. Finhacka och fräs schalottenlöken i smör.
4. Tillsätt räkskalen, vinet och tomatpurén.
5. Fräs runt rejält.
6. Häll på vispgrädden och reducera ihop stuvningen med en klick smör till lagom konsistens.
7. Ta bort från plattan och sila stuvningen i fin sil.
8. Vänd ner räkorna och hackad dill.
9. Omelett, forts
Värm upp en liten teflonpanna.

10. Smält smör, det ska ej få färg.
11. Häll i smeten och värm omeletten på låg värme, den ska inte få färg utan bara stelna.
12. Lägg på ett par msk räkstuvning och vänd över halva omeletten så att den bildar en ficka till stuvningen.
13. Dekorera men färsk dill och resterande räkstuvning.

Låter lätt, men jag misslyckades. Men, jag har aldrig kallat mig en mästerkock heller :) Det här serverade jag sambon på... Tur att det var gott!



/Sofie

3 kommentarer:

  1. Heja Sofie! På´t igen bara... övning ger färdighet.

    SvaraRadera
  2. Men det ser ju gott ut ju :))
    Omelett är inte alltid så enkelt att göra tycker jag.
    Tror ibland att det beror på äggen.
    På tal om ägg... Ska nog steka ett par till frukost :))
    Kram Synnöve.

    SvaraRadera