måndag 24 oktober 2011

Söndagsmat!

Helgens lördagslunch blev en kopia på något jag åt i veckan. På NK kan man köpa den här soppan, och jag tyckte att det var så gott att jag behövde göra det hemma. Ta Keldas Toscanska tomatsoppa och värm på den, i botten av skålen la jag bitar av mozzarella och avslutade med krutonger och basilika. Helt otroligt gott med den smälta mozzarellan och krispiga krutonger.. Ibland behöver man så här otroligt god snabbmat. För att kompensera för den färdigköpta lunchen bakade jag efterätt från en av mina gamla viktväktarkokböcker.


Chokladkaka

3 dl vetemjöl
1 3/4 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk kakao
1 1/4 dl farinsocker
100 gram smält margarin
1 tsk vaniljsocker
2 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Lätt ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller fyrkantig bakform.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker salt och farinsocker.

Tillsätt margarin och vatten, rör ordentligt så att det inte är några mjölklumpar kvar.

Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter, lägg över den på ett galler och låt den svalna ytterligare innan du skär den i bitar.

Jag gjorde jättesmå bitar så fick man ta flera... kakan var god men när jag gör den igen kommer jag ha i valnötter för att bryta av chokladsmaken lite med.

Och efter att jag hade bakat chokladkaka, ja då blev jag sugen på att baka mera!

Franskbröd (3 st)

1 pkt jäst (50 gram)
5,5 dl fingervarmt vatten
50 gram smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt
1 kg siktat dinkelmjöl

Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt.

Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 30 minuter.

Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma dem som limpor.

Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.

Jäs under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv. Grädde i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa - under bakduk.

En fantastisk söndag!

~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar